Bajden sazvao hitan sastanak: Pretnje podsećaju na Američki građanski rat

Američki predsednik Džo Bajden održao je prošle nedelje privatan sastanak sa grupom istoričara u Beloj kući, objavio je Vašington post.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/Evan Vucci / POOL
EPA-EFE/Evan Vucci / POOL

Oni su ga upozorili na aktuelne pretnje demokratiji.

Sastanku su prisustvovali profesor sa Prinstona Šon Vilentc, profesorka Univerziteta Virdžinija Alida Blek, novinarka En Eplbaum, predsednički istoričar Majkl Bešlos. Sastanku su, pored stručnjaka, prisustvovali Bajdenovi govornici Vinej Redi i Džon Mičem, te viši saveznik Anita Dan.

Mala grupa govorila je gotovo isključivo o opasnostima totalitarizma i pretnji američkoj demokratiji.

Vašington post je objavio kako su istoričari uporedili situaciju u SAD sa situacijom neposredno pre početka Američkog građanskog rata, ali i sa fašističkim pokretima koji su se pojavili pre početka Drugog svetskog rata. Posebno su istakli izbor Abrahama Linkolna za predsednika 1860. i Frenklina Ruzvelta 1940. godine.

Sastanak je bio u skladu sa Bajdenovom navikom da traži spoljne stručnjake da daju smernice o pitanjima unutrašnje i spoljne politike. Tako se u maju sastao sa bivšim predsednikom Bilom Klintonom kako bi razgovarao o inflaciji i predstojećim izborima.

Takođe, sastanak nastavlja tradiciju američkih predsednika od kada se Ronald Regan konsultuje sa istoričarima kako bi stekli širu sliku događaja. Donald Tramp je prekinuo ovu tradiciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu