Šolc: Ruski napad je najveći izazov sa kojim se svet suočava

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da je napad Rusije na Ukrajinu najveći izazov sa kojim se Nemačka i svet suočavaju u ovom trenutku.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Šolc je ovo izjavio na letnjoj konferenciji za novinare koja je postala godišnja tradicija za vreme njegove prethodnice Angele Merkel, prenosi Dojče vele.

On je saopštio da je Nemačka prekinula tradiciju da ne isporučuje oružje u zone sukoba time što ga sada šalje Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih invazionih snaga. "Nastavićemo to da radimo i u narednom periodu", rekao je Šolc.

Šolc je zaoštrio raniju izjavu da ruska invazija predstavlja istorijsku prekretnicu, rekavši da se akcije Moskve vraćaju na političke koncepte agresivnog teritorijalnog osvajanja iz 19. veka. "Mi u EU odgovaramo na rusku agresiju sa mnogo jedinstva i solidarnosti", naglasio je Šolc, prenosi Rojters.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

On je još rekao da će biti preduzete sve mere kako bi se istražili mogući zločini u Ukrajini. Osvrćući se na domaće probleme, nemački kancelar je naveo da njegova vlada želi da olakša svim sektorima društva posledice rasta cena energenata.

"Biće još jedan paket", rekao je on, misleći na mere koje su već uvedene. Šolc je naglasio da će vlada učiniti sve da pomogne posebno ljudima sa niskim ili srednjim primanjima da prebrode ovo teško vreme. On je izjavio i da ne očekuje socijalne nemire u Nemačkoj zbog visokih cena energenata, dodajući da će država to sprečiti socijalnim programima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu