Stigli najnoviji rezultati: Dodik vodi; veliki broj nevažećih listića

Centralna izborna komisija BiH objavila je nove preliminarne rezultate opštih izbora u BiH.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njima, u trci za predsednika Republike Srpske, na 90,04 odsto obrađenih glasova vodi kandidat SNSD-a Milorad Dodik.

On je za sada osvojio 268.635 glasova, odnosno u procentima 48,36 odsto.

Prvi pratilac mu je Jelena Trivić iz PDP-a sa 240.353 glasova, odnosno 43,27 odsto.

Veliki broj nevažećih listića

Na prošlim opštim izborima ponovo je bio veliki broj nevažećih listića za biranje državnih parlamentaraca i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade više od 83 posto biračkih mjesta, prilikom izbora poslanika u Parlamentu Bosne i Hercegovine bilo je skoro 120.000 nevažećih listića ili 8,67 posto.

Nakon obrade 92 posto biračkih mjesta, na izborima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine bilo je više od 102.000 nevažećih listića. Ukupno ima više od 222.000 nevažećih listića.

Dodik: "To je bio trenutak kad smo proglasili pobedu"

Srpski član Predsedništva BiH lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocenio je danas da je ta stranka postigla zavidne rezultate na opštim izborima, ali je dodao da to nisu konačni rezultati i da se nada se da će se te brojke povećati.

"Podaci CIK-a se podudaraju sa našim podacima i zasnivaju se na zapisnicima sa glasačkih mesta koji su potpisani. Mi smo se opredelili da objavljujemo samo one zapisnike koji su popunjeni", rekao je Dodik za RTRS.

Dodao je da je CIK naredio da se prvo broje glasovi za Parlamentarnu skupštinu BiH, a tek onda za predsednika Republike Srpske, tako da su, kako je naveo, rezultati kasnili, a bilo je i nevažećih listića.

"Na kraju, to je bio trenutak kada smo proglasili pobedu na izborima", istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu