Luka Bojović danas treba da stigne u Srbiju

Beograd -- Luka Bojović danas bi prema nezvaničnim informacijama trebalo da stigne u Srbiju letom iz Madrida, nakon deportacije iz Španije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/JUAN CARLOS CARDENAS
EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

On je u španskom zatvoru proveo više od 10 godina nakon što je u februaru 2012. uhapšen u Valensiji i osuđen na 18 godina zatvora zbog neovlašćenog držanja velike količine oružja.

Bojović je u Srbiji slobodan čovek jer je Srbija 2015. godine povukla poternicu koja je bila raspisana za njim nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava, a kao i jer je kaznu od 15 meseci zatvora izdržao u ekstradicionom pritvoru u Španiji.

U Španiji je bio osuđen na kaznu od 18 godina zatvora, zbog držanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član kriminalne grupe koju tamošnji mediji zovu "Arkanovi tigrovi".

Početkom novembra sprsko Ministarstvo pravde je saopštilo da je posredstvom Ambasade Republike Srbije u Madridu otvoren predmet proterivanja srpskog državljanina Luke Bojovića posle izdržane kazne zatvora.

Takođe je potvrdilo da se u ovom trenutku u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak niti postoji krivična sankcija koja mu je izrečena i koju Bojović treba da izdržava.

Prema pisanju medija Bojivić stiže danas u Srbiju, a Jedini avion iz Madrida sleće večeras na aerodrom Nikola Tesla u 19.45 časova pa se pretpostavlja da će Bojović biti u njemu u pratnji policije.

Mediji prenose da će Bojović na beogradskom aerodromu danas morati da prođe kroz proceduru utvrđivanja identiteta, a potom da podnose zahtev za lična dokumenta i pasoš.

Za Bojovićem je 2010. godine raspisana poternica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Nakon suđenja u odsustvu Bojović je najpre zbog nedostatka dokaza u Specijalnom sudu u Beogradu oslobođen svih pomenutih optužbi, a tu presudu je potvrdio i Apelacioni sud.

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude sud je Bojoviću ukinuo pritvor i izdao naređenje za povlačenje poternice. Te odluke suda donete su 15. marta 2015. godine.

Bojović je u toku bekstva, 9. februara 2012. godine uhapšen u Valensiji, a pored pomenutih krivičnih dela, Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008. godine, a pravosnažno 2011. godine.

Bojoviću je zapravo bilo ostalo da odsluži svega sedam meseci zatvora od ukupne kazne jer je u Okružnom zatvoru u Beogradu bio u pritovru osam meseci pre izricanja presude 2008. godine.

Tih sedam meseci uračunato mu je u ekstradicioni pritvor u kojem je bio u Španiji.

Bojović je u Srbiji bio uhapšen 22. septembra 2007. zbog, kako je tada saopštila policija, sumnje da je skrivao odbegle pripadnike "zemunskog klana", međutim, kako za to nije bilo dokaza, optužen je i pravosnažno osuđen, samo za nezakonito posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenta na 15 meseci zatvora.

Mediji u Srbiji ga pominju kao jednog od većih "bosova" na Balkanu, Španci kao "Arkanovog tigra", a inače je sin pokojnog Vuka Bojovića dugogodišnjeg direktora beogradskog ZOO vrta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu