"Spremni smo za NATO"

Sarajevo -- Oružane snage BiH danas obeležavaju 17. godišnjicu formiranja.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić tvrdi da su Ministarstvo odbrane i OSBiH spremni za punopravno članstvo u NATO-u i da sada ostaje dogovor o tome kada će biti preduzet taj korak.

"Najverovatnije je da ćemo, kao što su i ostale zemlje radile, morati da provedemo referendum po tom pitanju. Referendum će morati da bude proveden na celoj teritoriji BiH i ja sam siguran da će taj odgovor biti pozitivan", rekao je Podžić gostujući na sarajevskoj N1 tv.

Kao drugu najveću smetnju članstvu BiH u NATO, Podžić je naveo vojni budžet.

"Zadatke koje smo imali u ovoj godini ne bismo uspeli da oradimo sa budžetom koji je odobren, to činimo samo uz pomoć naših saveznika", rekako je Podžić.

Kako kaže, najviše od svega ga zabrinjava činjenica, da kada se Evropa suočava sa ratom u jednoj od svojih zemalja i kada neke zemlje u skladu s tim udvostručavaju sredstva za odbranu, BiH rukovodstva nisu se, dodao je, udostojila da povećaju budžet za Oružane snage BiH.

“Nisu ispunili čak ni obaveze iz ranijih godina, apelujem da se OS BiH dodeli dovoljan broj sredstava. Ulaganje u sigurnost je investicija”, rekao je Podžić i naveo da je za to dovoljno dobar dokaz ono što se trenutno dešava u Ukrajini.

Ne veruje, kaže, da će se referendum o priključenju BiH NATO dogoditi tokom naredne godine, a to je, prema njegovim rečima, jedini način za postizanje konsenzusa.

Vojnici su, dodao je, osnovni resurs koji BiH može ponuditi. Ipak, priseća se, da je tokom letnih meseci, bio je opterećen češćim zahtevima vojnika za napuštanjem snaga zbog niskog standarda.

Usprkos tom spomenutom zastoju tokom sredine godine, poslednji konkurs pokazao je da postoji dovoljno zainteresovanih mladih za stupanje u snage, pa je tako primljeno 79 novih vojnika i starešina, a u toku je, dodaje, joše jedan konkurs.

“Trend je ponovo na visini. Međutim, mi po zakonu imamo propisano koliko kojih pozicija popunjavamo iz kojeg naroda pa imamo malih problema sa malim brojem kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali je još uvek to na zadovoljavajućem nivou”, tvrdi Podžić.

Govoreći o učešću pripadnika OS BiH u stranim misijama, Podžić kaže da "zbog svih poteškoća i nefunkcionisanja vlasti na državnom nivou, kao i zbog zastoja u donošenju odluka u Predsedništvu BiH gde se one po pitanju OSBiH donose konsezusom, posle dve decenije prvi put ove godine učešće u misijama nije nastavljeno i i trenutno BiH nema nijednog vojnika u inostranstvu.

Prva sednica novog saziva Predsedništva BiH je za Podžića bila ohrabrujuća. Na kraju, kao najveća briga mu ostaje pitanje – da li će se naći konsenzus za odobrenje zahteva Ministrastva odbrane BiH za budžet po pitanju modernizacije OSBiH.

Naveo je da, dok se u BiH slavi ovaj datum, u Briselu se finalizuje spisak opreme koja će biti dodeljena Oružanim snaga BiH i dodao da je podrška koju BiH ima od NATO iskazana juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu