"Veleizdaja"

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da bi uvođenje te zemlje u Otvoreni Balkan bilo "ravno novoj veleizdaji", preneo je sajt RTCG.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT
EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT

"U trenutku kada je vlada usvojila Temljni ugovor, to je bila legitimna vlada. Uputio sam prigovor, verujem da je to bila zakulisna rabota, u korist nekih centara van Crne Gore, da je to činio premijer i da je hteo to da uradi bez uključivanja stručne i laičke javnosti", rekao je on.

Prema njegovm rečima, uvođenje Crne Gore u Otvoreni Balkan bilo bi "neodgovorno i providno, slugansko u interesu nekih država, a protivno interesima Crne Gore". On je dodao da bi, po njegovom mišljenju, to direktno vodilo na sud.

"Ako ne verujemo da će ova zemlja pre ili kasnije biti pravno urađena, onda ne treba ni da živimo ovde, a ne da se bavimo ovim poslovima. Avantura vlade koja je izgubila poverenje sa pokušajem uvođenja u Otvoreni Blakan bila bi ravna novoj veleizdaji", dodao je.

Istakao je i da su "Otvoreni Balkan lansirali ljudi koji su izgubili poverenje u realnost evropske perspektive za njihove zemlje", pre svega iz Srbije, Albanije, pa Severne Makedonije.

"Inicijativa je samim tim hendikepirana u odnosu na Berlinski proces. Ta inicijativa nas ne priprema za život u EU, podrazumeva saradnju po balkanskim standardima, a ja smatram da nam to ne treba. I ne mislim da Crna Gora treba da se pridruži onima koji su izgubili poverenje u evropsku perspektivu", dodao je.

Na pitanje šta bi se desilo nakon eventualnih vanrednih izbora na proleće, Đukanović je istakao da mu nije u prvom planu kakav će biti partijski raspored.

"Vidimo da je država u ozbiljnim problemima kada je u pitanju njena funkcionalnost, vladavina prava, evropski put, ekonomija i finanisije... Ne morate biti predsednik ili se baviti politikom da znate da su vanredni parlamentarni izbori rešenje. Teško da se mogu ponoviti dve loše vlade kao ove prethodne dve godine. Imali smo ozbiljan hendikep uoči 30. avgusta 2020. godine, građani su poznavali samo jedan deo političke scene, vlast koja je bila u 30-godišnjem političkom kontinuitetu. Sada imaju bolje informacije da odluče kome će dati svoje poverenje", rekao je predsednik Crne Gore.

Na pitanje o eventualnoj kandidaturi za predsednika, Đukanović je odgovorio da će "doći trenutak kada će se predstaviti kandidat partije", ostavivši prostora da to može biti i on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu