Pokrenut postupak opoziva predsednika

Kongres Perua juče je odobrio zahtev opozicionih poslanika za pokretanje postupka opoziva predsednika Pedra Kastilja, što je treći zvanični pokušaj svrgavanja.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/Elvis Gonzalez
EPA-EFE/Elvis Gonzalez

Ovaj, levičarski lider je prošle godine preuzeo dužnost.

Sa 73 glasa za, 32 protiv i šest uzdržanih, Kongres je odobrio proces i pozvao Kastilja da 7. decembra odgovori na optužbe za kršenje ustava.

Ranije u četvrtak, delegacija na visokom nivou Organizacije američkih država (OAS) preporučila je "političko primirje" između izvršne i zakonodavne vlasti Perua dok je podnela svoj preliminarni izveštaj o poseti toj zemlji krajem novembra.

Za smenu predsednika potrebni su glasovi 87 od 130 članova Kongresa, za šta se nadaju peruanske desničarske opozicione stranke.

Pre glasanja, premijerka Betsi Čavez rekla je da bi Kastiljo trebalo da odsluži svoj mandat do 2026. godine i da su prekid vatre i dijalog koje zahteva OAS „od vitalnog značaja kada imamo donekle zategnute odnose između obe grane vlasti“.

Sukobi između dve grane vlasti

Ovu južnoameričku zemlju muče politički sukobi dve grane vlasti, a od 2016. godine, zbog smena i ostavki, ima pet predsednika, među kojima i Kastilja.

Kastiljo, optužen da je zloupotrebio položaj predsednika za sebe, svoju porodicu i bliske saveznike, takođe se suočava sa ustavnom tužbom državnog tužioca u vezi sa istragama o korupciji.

Predsednik kaže da je tužba pokušaj "državnog udara" koji su organizovali kancelarija DA i Kongres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu