Doneta odluka: Šaljemo Ukrajini

Bugarska će poslati prvu vojnu pomoć Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Ovo je saopšteno nakon što je bugarski parlament danas odobrio listu oružja koje će biti poslato Kijevu, a koju je sačinila privremena bugarska vlada.

Od ukupno 240 poslanika, za pomoć Ukrajini glasalo je njih 148, a protiv su bili socijalisti i proruska partija Preporod.

Bugarska je bila jedna od retkih zemalja EU koja nije poslala pomoć Ukrajini, jer je Socijalistička partija naklonjena Rusiji, a bila je koalicioni partner u prethodnoj vladi, blokirala prethodni predlog u maju.

Spisak oružja je poverljiv, ali državni službenici su rekli da će Sofija u Ukrajinu uglavnom slati lako naoružanje i municiju, preneo je Rojters.

Privremeni ministar odbrane Dimitar Stojanov rekao je da Bugarska nije mogla sebi da priušti da pošalje svoje protivvazdušne raketne sisteme ruske proizvodnje ili borbene avione MIG-19 i SU-25 koje želi Kijev, ali da je pomoć u potpunosti u skladu sa prioritetima Ukrajine.

"Moj pristup je bio konzervativan, jer moram da osiguram odbrambene sposobnosti Bugarske", naveo je Stojanov za Novu TV.

Dok Bugarska nije slala oružje Ukrajini, njeni proizvođači oružja zabeležili su porast izvoza, prema izveštaju bugarske industrijske asocijacije objavljenom u novembru.

Ministarstvo ekonomije Bugarske odobrilo je u avgustu ugovore o izvozu oružja vredne više od 540 miliona dolara, od čega je većina bila namenjena Poljskoj, jednom od ključnih čvorišta za slanje oružja Ukrajini, prenela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu