"Rat je izgubljen. Vraćaju se, mrtvi"; Moguć puč?

Bivši pisac Putinovih govora i politički analitičar Abas Galjamov u razgovoru za CNN istakao da postoji mogućnost vojnog udara u Rusiji.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

On je, kako kaže, uveren da će Rusi tražiti nekoga koga mogu da okrive za značajne vojne gubitke na bojnom polju u Ukrajini i ekonomske probleme izazvane zapadnim sankcijama.

"Ruska ekonomija propada. Rat je izgubljen. Sve je više mrtvih koji se vraćaju u Rusiju, tako da će Rusi nailaziti na više poteškoća i pokušavaće da pronađu objašnjenje zašto se to događa, gledajući uokolo na političke procese, te će sami sebi odgovoriti: 'Pa, to je zato što našom zemljom upravlja stari tiranin, stari diktator'", kazao je Galjamov misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

"U ovom trenutku mislim da će vojni udar postati moguć", dodao je on, ističući da bi to moglo da se dogodi i u narednihg 12 meseci.

"Kada se politička situacija promeni i kada je na čelu države omraženi nepopularni predsednik i rat je stvarno nepopularan, a za to treba proliti krv, u tom trenutku državni udar postaje realna mogućnost", nastavio je on.

Takođe, kaže i da pretpostavlja da bi Putin mogao da otkaže predsedničke izbore zakazane za mart 2024.

"Sudeći po njegovim postupcima, kad bez potrebe eskalira situaciju oko nečega, mogao bi stvarno da otkaže izbore. Bez pobede nad Ukrajinom suočiće se s poteškoćama. Rusi ga ne trebaju ako nije jak. On bi zaista mogao da proglasi vanredno stanje i poništi izbore", zaključio je Galjamov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu