Velika evropska sila tvrdi: Nećemo "srpsku enklavu"

London -- U odboru za spoljne poslove britanskog parlamenta održana je sednica na kojoj je razmatrana situacija na Zapadnom Balkanu i politika Londona prema ovom regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Neil Hall
EPA-EFE/Neil Hall

Predsednica tog odbora Ališa Kerns rekla da je britanska vlada neće podržati formiranje ''srpske enklave'' na Kosovu.

Kerns je tokom sednice, kako se vidi na snimku koji je ona objavila na Tviteru, rekla ''da je zabrinuta zbog francusko-nemačkog predloga za stvaranje enklave u stilu Republike Srpske na KiM''.

''Može li vlada da potvrdi da se protivi ukorenjenosti etnonacionalizma na Balkanu? I hoćemo li, u tom smislu, blokirati Republiku Srpsku da podiže novac na londonskoj berzi, jer je to isključivo za finansiranje ovih secesionističkih planova i ambicija?'', rekla je Kerns.

Ona je potom na Tviteru napisala da je za nju bilo ''olakšanje'' što je mogla da čuje da je vlada potvrdila da neće podržati stvaranje ''srpske enklave'' na tzv. Kosovu.

''Ključno je da dodatno ne utvrđujemo etnonacionalizam na Balkanu'', rekla je Kerns.

Britanski ministar za Evropu Leo Dokerti je u svom odgovoru Kerns rekao da deli njenu zabrinutost, ali da ''nema govora'' o srpskoj enklavi na severu tzv. Kosova.

''Nastavljamo da sarađujemo blisko sa partnerima kako bismo podržali normalizaciju odnosa. Rekao sam to u Beogradu i na Kosovu, kada sam tamo bio u poseti krajem prošle godine'', rekao je Dokerti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu