UN: Crnogorci švercuju kokain u bananama

Crnogorske vlasti su ukazale da je između 2017. godine i 2021. godine zaplenjeno više od 30 tona kokaina kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Fernando Villar
EPA-EFE/Fernando Villar

Reč je o globalnom izveštaju o švercu kokaina za 2023. godinu, gde se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa, a koji je objavljen na zvaničnom sajtu Kancelarije UN za drogu i kriminal, prenosi portal RTCG.

U izveštaju se navodi da je crnogorska luka Bar aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je reč o švercu narkotika, često iz Južne Amerike.

"Državljani Crne Gore se već neko vreme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima", konstatovano je u izveštaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači.

"Na primer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, Sjedinjene Države, zaplenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade", navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da su crnogorske vlasti identifikovale, što se može videti u otvorenim izvorima, Škaljarski i Kavački klan kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji.

"Štaviše, prema izvorima medija, crnogorski državljanin koji boravi u Austriji navodno zauzima vodeće mesto u šemi šverca narkotika sa dva hrvatska saradnika.

Osumnjičen je od agencija za sprovođenje zakona da ima veze sa velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji", naglašeno je u izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

"UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbeđuju nabavku i transport do mesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini", piše u izveštaju, prenosi RTCG.

Kako se navodi, posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što ukazuje na nove trendove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu