Poznato šta je dečak ubica radio pre masakra? Njegova majka dala detaljan iskaz

Majka dečaka koji je ubio devetoro vršnjaka i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" saslušana je u sredu u policiji.

Izvor: Blic
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Ona je tom prilikom detaljno pričala svoju verziju priče o detinjstvu svog sina, njegovom zdravlju, odnosu sa vršnjacima, porodičnim odnosima...

Prema pisanju "Blica", opisala je i njegove dane pre masovnog ubistva, 3. maja, kao i kako je izgledalo jutro pre neko što je dečak sa očevim pištoljima i Molotovljevim koktelima ušao u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Dečakova majka saslušana je nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti dalo nalog da se ona ispita kako bi se utvrdilo da li je zapustila ili zlostavljala sina pre nego što je počinio masakr u školi.

Kako "Blic" saznaje, dečakova majka je kroz suze opisala kao bolešljivog i pametnog, te istakla da joj ništa nije ukazivalo na to da bi mogao da postane masovni ubica.

Izvor "Blica" je kazao da je majka dečaka ubice ispričala kako je njen sin pet dana pre zločina bio sa drugom i njegovom mamom van grada, i da su tamo proveli zajedno 1. maj, posle čega su se vratili za Beograd.

"Majka je ispričala da se dečak vratio sa drugarom i njegovom majkom za Beograd, dok su ona, suprug i ćerka bili u drugom vozilu. Dečak je, kako je rekla, došao kući sat vremena pre njih kući i da se tuširao u trenutku kad je stigao ostatak porodice. Tvrdi da nije primetila promene u njegovom ponašanju".

Dan kasnije, 2. maja, dečak i njegova sestra nisu išli u školu i otišli su kod babe i dede, a uveče su se vratili i zajedno gledali film.

"Majka se seća da je dečak u jednom trenutku otišao do prodavnice da kupi namirnice, ali da ni tog dana nije videla ništa čudno u njegovom ponašanju. Navodno je pričao sa roditeljima o filmu koji su gledali i drugim temama koje ga zanimaju", saznaje "Blic".

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Navodno, majka je ispričala da je 3. maja ustala prva kako bi napravila doručak za dečaka i njegovu sestru. Njen muž je otišao na posao, posle čega je probudila decu. Tvrdi da čak ni tada nije primetila nešto čudno u ponašanju sina, osim što je tokom doručka i spremanja bio usporen.

Dečak je majci navodno rekao da ne brine, jer nastavnica ume da zakasni. Majka tvrdi da je zatim otišla da odveze ćerku u školu, a dečak je ostao kod kuće i sam se spremao.

Sat vremena kasnije majka je čula za pucnjavu u školi. Policajcima je ispričala da je mislila da joj je sin ranjen u pucnjavi, te je odmah otišla do škole, gde je saznala istinu.

"Majka kaže da je bila izbezumljena, da joj je i dalje teško da poveruje da je njen sin to uradio i uporno tvrdi da ništa nije ukazivalo da je ovako nešto moglo da se dogodi. Istakla je da i sama vapi za objašnjenjem i odgovorima".

Izvora "Blica" otkrio je da je majka dečaka ubice opisala svog sina kao dečaka sa širokim interesovanjima, koji nije impulsivan, ali ni energičan, koji je radoznao i koji je kroz zagrljaj znao da pokaže emocije prema njoj i babi.

Takođe, navodno je rekla da svoje nezadovoljstvo poslednjih godina nije pokazivao kroz plač, ali da je ranije, kada je bio mlađi, znao da se rasplače kada mu nešto nije po volji.

Tvrdi da je dečak bio bliži s njom, nego sa ocem, a da je o dečaku i njegovoj sestri od rođenja brinula i dadilja koja joj se nikada nije požalila na njega.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Izvor "Blica" dalje navodi da je majka primetila kod dečaka određene promene u pubertetu, ali da ih nije opisala kao dramatične događaje.

Majka je ispričala u policiji da je dečak početkom ove školske godine počeo da se osamljuje u sobi, da nije zaključavao vrata, ali da je tražio da njegova mlađa sestra, s kojom je delio sobu, izađe.

Počeo je i da se zaključava u kupatilu, a dvaput nedeljno je, prema majčinim rečima, znao da se brecne na nju i posvađa se kad bi ga po dolasku s posla zatekla da nije završio školske obaveze i da mu je soba u neredu, a on gleda film ili je na telefonu.

Majka je ispričala da je dečaka kažnjavala tako što mu je zabranjivala telefon i kompjuter.

Ukazala je i da dečaka nije tukla, osim, možda, nekada kad je bio manji.

Istakla je da dečak već duže vreme nije uključivao računar koji je tokom korone koristio za igranje igrica sa drugarima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Majka je dodala da je dečak na mobilnom telefonu koristio Instagram, Snepčet, Jutjub i Tik-tok, i da mu je ranije proveravala telefon.

Majka je tokom drugog polugodišta primetila da je dečak dobijao po neku slabiju ocenu u školi i da je manje zainteresovan nego ranije, na šta joj je on rekao da je "sve pod kontrolom".

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Izvora "Blica" dalje navodi da je majka dečaka ispričala kako joj se sin tokom šestog razreda, u maju 2022. godine, požalio da ga neki drugari nisu pozvali na rođendan.

Kako je rekla, videlo mu se na licu da mu je krivo, pa je kontaktirala njegovu tadašnju razrednu kako bi videla u čemu je problem.

"Majka tvrdi da joj je tadašnja razredna rekla da misli da su druga dece ljubomorna na dečaka, jer je on uspešniji đak i istaknutiji u nastavi. Rekla je da joj se sin žalio da ga drugari zadirkuju, jer puno čita, a ne zna dobro da igra fudbal. U tom periodu je dečak zatražio da promeni smenu kada krene u sedmi razred, jer mu sredina nije odgovarala. To su, kako je rekla, i učinili i majka tvrdi da je dečak tokom leta počeo intenzivno da se druži s drugom decom".

Majka je dalje ispričala da je dečak po polasku u novo odeljenje sklopio prijateljstva, da joj je rekao da je zadovoljniji nego ranije i da je čak napisao i sastav o vlastitoj hrabrosti da promeni sredinu.

Majka tvrdi i da se dečak posle jezičkog kampa u Francuskoj družio mnogo sa devojčicama, kao i da joj je razredna posle toga poslala poruku: "Čestitam, deca su vam predivna".

Majka ispričala zašto je otac odveo dečaka da puca u streljani

Majka je u iskazu ispričala i kako je njen suprug, dečakov otac, smatrao da treba da upozna sina sa opasnostima koje nosi oružje, jer je u mladosti imao negativno iskustvo.

Majka tvrdi da nije bila saglasna da dečak ide u streljanu, ali da nije sumnjala u razmišljanje svog supruga, kao oca, i njegovu dobru nameru.

Dodala je da je njen suprug hteo sinu da ukaže na opasnost od oružja, a istovremeno da mu pokaže kako ono funkcioniše i to iz razloga kako dečaku oružje "ne bi bilo egzotično i izazovno".

Ona je ispričala da je dečak dvaput išao sa ocem u streljanu i pucao, kao i da je čula da su u streljani bila i druga deca.

Izjavila saučešće porodicama

Majka dečaka je i na početku i na kraju iskaza policiji rekla da je skrhana bolom zbog sve stradale dece i čuvara škole, za koga je čak rekla da mu je dečak poklonio sličice koje je skupljao, te da veruje da se i njen suprug isto oseća.

"Ona je izjavila saučešće porodicama i ustvrdila da dosad nije imala prilike i da ne zna ni način kako to da učini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu