Crna Gora slavi šestu godišnjicu ulaska u NATO, Abazović domaćin skupa

Šesta godišnjica članstva Crne Gore u NATO biće danas obeležena prijemom u Vili Miločer u Budvi u organizaciji Ministarstava spoljnih poslova i odbrane.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim, kako je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović smenio svoje ministre koji su vodili te resore, Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, domaćini skupa biće Abazović koji je prisvojio ulogu ministra spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, koji rukovodi i resorom odbrane.

Podsetimo, Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine nalazi se u tehničkom mandatu jer joj je Skupština izglasala nepoverenje. Vanredni parlamentarni izbori zakazani su za 11. jun, pa se svi politički predstavnici nalaze u predizbornoj kampanji.

Zanimljivo je da domaćin skupa nije novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović koji je nedavno boravio u poseti sedištu NATO-a u Briselu. Bila je to njegova prva zvanična poseta na novoj funkciji.

Tom prilikom je poručio da će Crna Gora ostati kredibilna članica Alijanse.

"Takođe sam hteo da prenesem poruku koja se odnosi na naša vojna izdavanja koja su deo budžeta za 2023. godinu, po prvi put ćemo premašiti procenat od 2 odsto BDP-a koji se izdvaja u tu svrhu, što je takođe važna poruka. Treća poruka koju želim da prenesem našim saveznicima u Alijansi je ona koja se odnosi na našu spoljnu politiku i pristupanje Evropskoj uniji, da je cilj za vreme mog predsedavanja da Crna Gora uđe u EU i da jačamo dobrosusedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Milatović.

Crna Gora je 5. juna 2017. godine i formalno postala 29. članica NATO-a.

Prilikom potpisivanja ugovora o članstvu u Stejt departmentu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Crna Gora od tada za "istim stolom kao jednaka članica sa jednakim glasom u oblikovanju saveza".

Da to nije tačno pokazalo se na samitu NATO-a još te 2017. kada je tadašnjeg premijera Duška Markovića odgurnuo američki predsednik Donald Tramp. Kako su zvaničnici zemalja NATO-a čekali grupno fotografisanje, Tramp je odgurnuo Markovića da bi stao ispred njega, a crnogorski premijer mu se na to samo osmehnuo.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu