Brnabić o merama posle tragedija: Pet najvažnijih tačaka

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obratila se građanima govoreći o merama koje su preduzete nakon tragedija.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr

Premijerka Brnabić je navela da je Vlada, u saradnji sa predsednikom odmah usvojila važne mere za bezbednije društvo, a to su:

1. Razoružavanje Srbije

2. Zapošljavanje 1200 policajaca

3. Izmene krivičnog zakona

4. Radna grupa za mentalno zdravlje

5. Borba protiv nasilja u školama

Brnabić je navela da je izvršena kontrola 46 streljana, kao i da je utvrđeno da dve ne rade savesno, a oduzeto je 6 komada oružja.

"Predato je 2.880.019 komada municije i 22.119 komada minsko-eksplozivnih sredstava do sada. Tako da je zaista izuzetno uspešna akcija i još jednom želim da zahvalim svim našim građanima koji su bili dovoljno odgovorni, ozbiljni i odazvali se ovom pozivu i da ih zamolim da ovako nastave".

"Što se tiče oblasti 2, dakle zapošljavanja 1.200 školskih policajaca, mi imamo jasan plan, o tome sam pričala u Skupštini. Prve ćemo zaposliti već posle 17. jula, tada završava svoje školovanje 35. klasa sa 251 polaznikom i odmah će dobiti posao. Što se tiče izmena krivičnog zakona, one su pripremljene i biće upućene uskoro i u proceduru Narodne Skupštine", navela je premijerka Brnabić.

"Radna grupa za podršku mladima je oformljena, i aktivnosti se sprovode zajedno sa svima koji su nadležni dodajući da se radi sa najboljim stručnjacima u zemlji. Ukupan broj škola gde se pruža podrška je 13. U Ribnikaru su 4 pomagača", rekla je Brnabić.

"I takođe, što se tiče pete tačke, Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja je osnovan. U njegovom radu učestvuju i sindikati u oblasti prosvete, organizacije civilnog društva i nevladine organizacije koji se time bave. I tu smo napravili konkretan plan rada. Imali smo prošle nedelje u poseti stručnjaci iz Norveške. I jedna od stvari koju su nam oni rekli je da je, a o tome priča i norveški ambasador, da je jedna od najgorih stvari koja može da se desi u ovako tragičnim vremenima i nakon ovakvih tragedija politizacija tih tragedija. Nažalost, to je upravo ono što se desilo kod nas. Određene političke stranke iz opozicije, određeni političari su, čini mi se i ne zamerite mi ako sam previše gruba, ali jedva dočekali da se nešto desi i da zloupotrebe, pa bilo kakvu tragediju, čak i ovakvu tragediju koja je ovako strašna", dodala je Brnabić.

Ona je takođe navela da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku.

Pročitajte još:

Vučić: "Jasno je da ćemo imati prevremene izbore"; Brnabić: "Moju ostavku imate" VIDEO

Vučić: "Stiže mi 2.000 pretnji smrću dnevno"

Brnabić: Moju ostavku imate na stolu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu