Krvavi sukob se nastavlja: Evakuisani su FOTO

Oko 300 dece spaseno je iz sirotišta u Kartumu, gde su bila blokirana zbog borbi između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/KHALED ELFIQI
EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Evakuacija je usledila nakon što je od polovine aprila u toj ustanovi 71 dete umrlo od gladi i bolesti, prenosi AP.

Oko 300 dece iz sirotišta Al-Majkoma u Kartumu prebačeno je na "bezbedniju lokaciju" u toj severoistočnoj afričkoj državi, rekao je portparol UNICEF-a Rikardo Pires.

On je naveo da su sudanska ministarstva socijalnog razvoja i zdravlja preuzela brigu o deci, dok je UNICEF obezbedio humanitarnu podršku, uključujući medicinsku negu, hranu, obrazovne aktivnosti i igru.

Pires je istakao da su deca prošla lekarske preglede i da će svako dete kome je potrebna hospitalizacija imati pristup zdravstvenoj zaštiti.

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu dobrotvornu organizaciju Hadhrin, rekao je u telefonskom intervjuu da su deca prevezena kasno u utorak u novu ustanovu u Madaniju.

Više od 860 civila, uključujući najmanje 190 dece, je poginulo, a hiljade drugih je ranjeno od početka sukoba 15. aprila, pokazuju podaci sindikata lekara, ali će broj žrtava verovatno biti mnogo veći.

Sukob je primorao više od 1,9 miliona ljudi da napusti svoje domove, uključujući oko 477.000 onih koji su prešli u susedne zemlje, prema agenciji UN za migracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu