Glavaš: U Beogradu palo 60 litara kiše, intervenisali smo više od 38 puta FOTO

U noći između nedelje i ponedeljka na teritoriji Beograda palo je između oko 60 litara kiše, a gradski štab za vanredne situacije je intervenisao oko 38 puta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/
Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Najpogođenija opština bila je Čukarica, na čiju teritoriju je palo čak 67 litara kiše, a na teritoriji čitavog grada na snazi je bio crveni meteo alarm.

Grad uspeo da se izbori sa ovom ekstremnom vremenskom pojavom, zahvaljujući dobroj organizaciji, rekao je Darko Glavaš gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

"Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) nam je pravovremeno davao informacije i zatim je gradonačelnik Aleksandar Šapić sazvao sastanak štaba za vanredne situacije, tako da je on održan još u petak poslepodne. Stoga je ceo komunalni sistem bio spreman i praktično čekao ovu nepogodu. Sve raspoložive ekipe gradske čistoće, vodoprivrednih preduzeća, zelenila i one koje se bave tramvajskim instalacijama su odmah izašle na teren", rekao je Glavaš.

Najviše intervencija zabeleženo je na kanalizacionoj mreži, a problem je, prema rečima gradskog sekretara, bio to što se velika količina vode praktično slivala bujičnom potocima. Problem je zabeležen i na linijama gradskog prevoza.

"Dvadeset linija gradskog prevoza je imalo određene izmene, najviše ih je bilo na tramvajskim, pre svega na teritoriji Čukarice i na prostoru centra garda", naveo je Glavaš i dodao da su se sve incidentne situacije rešavale brzo i u hodu.

"Naravno, iako su ekipe bile spremne i odmah izašle na teren, usled ovako ekstremnih neprilika, došlo je i do određenih zastoja, koji nisu trajali duže od 40 minuta", rekao je gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Kada je reč o materijalnoj šteti, ona nije velika i prema rečima Glavaša na teritoriji Beograda oborena su četiri stabla.

"Od toga su dva na javnoj površini, na opštinama Čukarica i Rakovica, uključujući jedno koje je palo na instalacije trolejbuske kontaktne mreže, zbog čega je na kratko bilo onemogućeno kretanje četiri linije. Ostala dva stabla su pala na privatnu površinu", rekao je Glavaš.

Kada je reč o količini padavina, gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, naglašava da je ona bila neverovatno velika.

"Trebalo bi napomenuti da ovaj obim padavina zabeležimo u roku od mesec dana, a sada se desio u periodu od nekoliko sati", zaključio je Glavaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu