"EU mora da zaštiti granice"

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da EU mora da zaštiti svoje spoljne granice ukoliko želi da Šengenska zona bude očuvana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andrea Comas
Tanjug/AP Photo/Andrea Comas

Ona je na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim kolegom Aleksandrom Šalenbergom, ukazala na porast ilegalnih prelazaka granica duž zapadnobalkanske rute i poručila da je važna borba protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, prenosi STA.

Šalenberg je takođe ukazao na značaj saradnje zemalja i dodao da je jedini uspešan pristup rešavanju ovog problema jedinstvo.

"Četvrtina zemalja šengenskog prostora već sprovodi granične kontrole, što pokazuje da sistem ne funkcioniše kako bi trebalo", rekao je Šalenberg.

Govoreći o ratu u Ukrajini, austrijski ministar spoljnih poslova je pozvao na uspostavljanje pravednog i trajnog mira uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta.
Fajon se saglasila sa Šalenbergom i pozvala na mir i stabilnost u regionu.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, zvaničnici su rekli da dele stav da zemlje treba da se pridruže Evropskoj uniji, što je pre moguće, a slovenačka ministarka spoljnih poslova je pozvala na ubrzanje procesa proširenja.

Ona je ukazala na posvećenost predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o spremnosti za proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030. godine, ali je izrazila zabrinutost da uz sve nestabilnosti u regionu postoji rizik od novih tenzija ili sukoba u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu