"Izvinio se svima, ne znam, ubijenim psima tokom rata, ali ne i Rusima"

Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je izvinjenje svima zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu izuzev Rusima, smatra Moskva.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP
Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

To predstavlja otvorenu rusofobiju i pokušaj da se revidira ishod Drugog svetskog rata, rekao je za "Rusija 24" šef delegacije Rusije za pregovore o kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

"Trudo se izvinio svima, ne znam, ubijenim psima tokom rata, ali ne i Rusima. To je principijelni stav. To je najgori mogući cinizam, sve se to objašnjava otvorenom i očiglednom rusofobijom. Svi oni žele da revidiraju rezultate Drugog svetskog rata“, naveo je on.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao "borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata".

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije "Galicija" SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo je potom rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota.

Rota je kasnije podneo ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu