"Za nekoliko dana neće ih biti"

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan veruje da u Nagorno-Karabahu za nekoliko dana neće više biti Jermena, koji masovno napuštaju taj region.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Stepan Poghosyan, Photolure photo via AP, File
Tanjug/Stepan Poghosyan, Photolure photo via AP, File

"Analize pokazuju da narednih dana neće biti Jermena u Nagorno-Karabahu. To je direktni čin etničkog čišćenja i deportacije, na koje smo dugo upozoravali međunarodnu zajednicu", rekao je Pašinjan na sastanku vlade, prenosi Tas.

Prema rečima zamenika jermenskog premijera Tigrana Hačatrijana, do 9 sati po moskovskom vremenu jutros, više od 66.000 stiglo je u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, što je više od polovine od 120.000 stanovnika nepriznate republike.

Oko 11.000 ljudi je već dobilo smeštaj u Jermeniji, a nekima od izbeglih, kako prenosi ruska agencija, nije potrebna pomoć jermenske vlade.

Tanjug/Stepan Poghosyan, Photolure photo via AP, File
Tanjug/Stepan Poghosyan, Photolure photo via AP, File

Predsednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su danas vlasti tog većinski jermenskog regiona.

Ta samoproglašena republika će od tog datuma prestati da postoji, navodi se u ukazu, prenosi agencija RIA novosti.

Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov
Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov

Stanovništvo Nagorno-Karabaha, uključujući i ono koje se nalazi van njegovih granica, poziva se da se upozna sa uslovima reintegracije koje će obezbediti Azerbejdžan, kako bi u budućnosti samostalno odlučivalo o mogućnosti ostanka u regionu.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim merama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu.

Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov, File
Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov, File

Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje jermenskih formacija.

U azerbejdžanskom gradu Jevlahu 21. septembra održan je sastanak predstavnika karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u Azerbejdžan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu