Poruka Bilčika Srbiji: Shvatite to kao ohrabrenje

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio da bi izveštaj Evropske komisije o proširenju trebalo da se shvati kao ohrabrenje.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/Arhiva
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/Arhiva

On je za Tanjug rekao da formulacija "ograničeni napredak" koja se pominje u izveštaju jeste dobra, ali i da može da dovede do "promene igre", pogotovo kada se radi o otvaranju klastera i zatvaranju otvorenih Poglavlja.

On je kazao i da su za evropski put Srbije važni i odnosi sa Prištinom, i istakao da je to pitanje već dugo otvoreno i da je lopta u rukama Prištine koja mora da formira Zajednicu srpskih opština.

"Ali lopta je i u rukama Beograda da odgovorno priđe dijalogu. Na žalost događaji u Banjskoj nisu od pomoći, moramo da znamo sve odgovore istrage - šta se dogodilo, a važno je i šta nudi Srbije i buduća vlada Srbije", rekao je Bilčik.

On je kazao i da je predviđena pomoć EU za region Zapadnog Balkana u iznosu od šest milijardi evra velika svota novca, a da Srbija kao najveća zemlja u regionu može da ima velike koristi od tog paketa pomoći.

"Postoji dosta uslova za njega, a jedan od najvećih uslova je napredak u dijalogu do koga mora da dođe. Od tog novca može da bude dosta koristi, proširenje se vratilo u fokus EU institucija i Srbija ima priliku za napredak i zato napredak mora da bude stvaran", rekao je Bilčik.

Bilčik je rekao i da je u izveštaju istaknuto da su bitne strukturne reforme, pre svega po pitanju slobode medija.

"EK je u izveštaju posebno pozdravila promene u REM-u, ali ostaje otvoreno pitanje tržišne konkurencije, zato je napredak važan. Takođe, kod struktirnih reformi ključno pitanje ostaje da li Srbija blisko sarađuje sa nama na polju usklađivanja spoljne politike, a povodom brutalne agresije Rusije prema Ukrajini. To nam je potrebno i to je jasno istaknuto u izveštaju", rekao je Bilčik.

Kada se radi o predstojećim parlamentarnim izborima, Bilčik kaže da će se oni pomno pratiti, kao i da je bitno da budu slobodni i fer i da Srbija dobije reprezentativan Parlament.

"Dobro je što niko ne priča o bojkotu. Važno je da parlament i buduća vlada ostvare pun mandat, da se fokusiraju na reforme i da budu spremni da donose važne odluke", rekao je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu