BiH u EU? Uskoro bi mogli da počnu pregovori FOTO

Šest zemalja članica NATO i EU pozvale su, na inicijativu Hrvatske, da se pristupni pregovori s BiH za članstvo u Uniji otvore do kraja ove godine.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis
Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se danas na marginama ministarskog sastanka u NATO-u, u hrvatskom stalnom predstavništvu, kako bi iskazali čvrstu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Politička nužnost

Istih šest zemalja, i Austrija, koja nije članica NATO-a, uputilo je pre nešto više od mesec dana zajedničko pismo visokom predstavniku EU za spoljnu i sigurnosnu politiku Žozepu Borelju u kojem su takođe tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

"Naglašavamo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom," kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pažnja i naglasila strateška važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH zbog stabilnosti i sigurnosti evropskog kontinenta.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu bilo kakvo odlaganje početka pristupnih pregovora moglo bi dodatno da poveća nestabilnost u regiji i rezultirati gubljenjem pozitivnog zamaha," dodaje se u izjavi.

Takođe se ističe da proširenje "nije odabir među kandidatskim zemljama, nego zajednički strateški interes koji će doneti preko potrebnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu".

BiH je dobila uslovnu preporuku

Grlić Radman je rekao da bi svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU na samitu 14. i 15. decembra bila loša za stabilnosti i sigurnost i da od nje niko ne bi profitirao.

"Naravno, profitirali bi protivevropski i protivzapadno nastrojeni političari, a nadam se da je takvih malo," rekao je Grlić Radman.

Dodao je i da pozdravlja napore Veća ministara BiH, predsedavajuće Borjane Krišto i ministra spoljnih poslova Elvedina Konakovića, koji rade na ubrzanju reformi i usvanjanju što više zakona koji su takođe uslov za otvaranje pregovora.

Evropska komisija je 8. novembra objavila Izveštaj o napretku zemalja kandidata. Bosna i Hercegovina dobila je uslovnu preporuku, to jest Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada postigne dovoljan nivo usklađenosti s traženim kriterijumina.

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna podrška svih šefova država ili vlada država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu