EU kritikuje Prištinu: "Odluka o glasanju nije u skladu sa duhom dijaloga"

Evropska unija smatra da odluka tzv. kosovskih vlasti da ne dozvole Srbima da glasaju na KiM na izborima za Skupštinu Srbije nije u skladu sa duhom dijaloga.

Izvor: Koha Ditore, Kosovo online
Podeli
 EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS
EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS

Oni navode da to nije u skladu sa principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnjom poverenja između tzv. Kosova i Srbije, prenosi Koha.

U odgovoru portparola Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Petera Stana za Kohu navodi se da EU preporučuje obnovu prakse da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra.

"Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti ponovo nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima omogući da glasaju na Kosovu na izborima za srpski parlament uz facilitaciju Oebsa. Zbog toga će srpski birači morati da putuju u gradove na jugu Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra. Ova odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnjom poverenja između Kosova i Srbije. EU preporučuje obnavljanje ustaljene prakse omogućavanja kosovskim Srbima da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju Oebsa“, navodi se u pisanom odgovoru EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu