Sunak otkazao susret sa Micotakisom zbog krađe stare 200 godina: "Premijer izgubio klikere"

Britanski premijer Riši Sunak, otkazao je sastanak sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/UK Parliament/Jessica Taylor via AP
Tanjug/UK Parliament/Jessica Taylor via AP

Sunak je optužio Micotakisa da je pokušao da ponovo pokrene istorijsko, 200 godina staro, neslaganje dve države o skulpturama koje su iz Partenona završile u Britanskom muzeju, poznatim i kao Elginovi mermeri, prenosi BBC.

Dauning strit tvrdi da je dobio uveravanja da Micotakis neće javno insistirati na vraćanju Elginovih mermera tokom svoje posete Velikoj Britaniji, ali je grčki šef vlade o tome razgovarao u nedelju sa novinarkom Bi-Bi-Sija Laurom Kuensberg.

Lider laburista Sir Kir Starmer, koji je u ponedeljak održao sastanak sa Micotakisom podsetio je da je Grčka takođe članica NATO-a, ali i ekonomski saveznike velike Britanije i jedan od najvažnijih partnera u borbi protiv ilegalne imigracije, i osudio Sunaka što nije iskoristio sastanak da razgovara o tim važnim pitanjima.

"Nema veze sa Britanskim muzejom, premijer je očigledno izgubio svoje klikere", rekao je Sir Kir Starmer komentarišući odluku Sunaka da otkaže sastanak sa grčkim premijerom Micotakisom, koju je prvi čovek britanske vlade pravda rečima da je postalo jasno da se na sastanku "neće razgovarati o suštinskim pitanjima za budućnost".

Međutim, Sunak je te opaske odbacio. Prvi čovek grčke vlade, Micotakis je u posle povratka iz Britanije, saopštio da njegova svađa sa Sunakom neće imati dugoročni uticaj na odnose Atine i Londona. On je istakao da je postojala pozitivna strana otkazivanja sastanka sa engleskim kolegom.

"Pravičan zahtev Grčke za ponovno ujedinjenje skulptura Partenona dobio je još veći publicitet, ne samo u Velikoj Britaniji, već i u svetu", rekao je Micotakis.

Mermerne skulpure završile su u Britanskom muzeju u Londonu, nakon što ih je otkupio od Lorda Elgina, britanskog ambasadora pri Osmanskom carstvu.

Grčka otada želi da vrati izgubljeno kulturno nasleđe, dok Britanija tvrdi da su mermerne skulpure pošteno plaćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu