Invazija na Tajvan? Ipak, "nije vreme"

Kinesko rukovodstvo je "previše opterećeno" svojim unutrašnjim problemima da bi razmotrilo invaziju na Tajvan.

Izvor: tportal.hr
Podeli
 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To je rekla tajvanska predsednica Cai Ing-ven u intervjuu za "Njujork tajms".

Kina, koja tvrdi da je demokratski Tajvan njena teritorija, pojačala je vojni pritisak na ostrvo u poslednje četiri godine, izazivajući zabrinutost zbog sukoba sa globalnim posledicama.

Ali Cai je u transkriptu intervjua za Njujork tajms, koji je njena kancelarija objavila u četvrtak, rekla da Kina trenutno ima previše problema.

"Pa, mislim da je kinesko rukovodstvo trenutno preplavljeno svojim unutrašnjim izazovima. I mislim da možda nije vreme da razmotre veliku invaziju na Tajvan“, rekla je ona.

Uglavnom zbog unutrašnjih ekonomskih i finansijskih, ali i političkih izazova, ali i međunarodna zajednica je glasno i jasno rekla da "rat nije opcija i da su mir i stabilnost u interesu svih“, dodala je ona.

Na pitanje o komentarima predsednice Tajvana, kinesko ministarstvo odbrane je odgovorilo: "Kina će se na kraju i sigurno ponovo ujediniti".

"Narodnooslobodilačka armija će preduzeti sve neophodne mere da čvrsto zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine", rekao je portparol ministarstva Vu Ćjan na mesečnom brifingu za štampu u Pekingu.

Pročitajte još:

Cai i njena vlada su više puta pozivale na razgovore sa Kinom, ali su bile odbijene jer Peking smatra Cai i vladajuću Demokratsku progresivnu partiju (DPP) separatistima.

Cai kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Tajvan je u jeku kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore 13. januara. Prema anketama, Lai Ching-te iz DPP-a, trenutno potpredsjednik, vodeći je kandidat za sljedećeg predsjednika Tajvana.

Cai je rekao da "nije tajna" da Kina pokušava da se umeša u izbore na Tajvanu.

"Ali mislim da oni verovatno nisu baš uspešni u svojim nastojanjima da utiču na naše izbore. Pre svega, zato što je ovo demokratija i ljudi znaju da su doneli najbolje odluke o tome ko će biti sledeći lider Tajvana", dodala je ona. .

Kineska kancelarija za poslove sa Tajvanom pojačala je u sredu svoje napade na Laija i njegovog protivnika, Hsiao Bi-khima, bivšeg ambasadora Tajvana u Sjedinjenim Državama.

"Nezavisnost Tajvana znači rat. DPP gura ovaj opasan dvostruki čin nezavisnosti samo će zatrovati interese i dobrobit sunarodnika na ostrvu", rekao je portparol Čen Binhua na konferenciji za novinare.

Obraćajući se novinarima u četvrtak u Tajpeju, najviši kineski kreator politike Čiu Tai-san odbacio je kritike Pekinga. "Iskreno govoreći, ovi komentari pokazuju da oni uopšte ne znaju šta su demokratska politika i izbori“, rekao je Čiu, koji je na čelu tajvanskog Saveta za kopnena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu