"Primirje donelo rezultate"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je privremeno primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas donelo rezultate.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

  • Sve vesti o ratu u Izraelu pratite u našem blogu UŽIVO

On je istakao da se SAD nadaju da će se to nastaviti.

Blinken je u društvu izraelskog predsednika Isaka Hercoga rekao da je Vašington fokusiran da pomogne u oslobađanju talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra, prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela, kada je ubijeno 1.200 ljudi, a oteto oko 240.

Hercog je rekao da je oko 150 talaca ostalo u Gazi, preneo je Rojters.

"Tokom prošle nedelje videli smo veoma pozitivan razvoj, taoci su došli kućama, ponovo su ujedinjeni sa porodicama. I to treba da se nastavi i danas. Primirje je, takođe, omogućilo povećanje humanitarne pomoći nevinim civilima kojima je preko potrebna. Dakle, ovaj proces donosi rezultate, što je važno. Nadamo se da će se to nastaviti", napomenuo je Blinken.

Sastanak Blinkena i Hercoga se odigrao u Tel Avivu, dok se u Jerusalimu jutros odigrao teroristički napad na ulazu u grad, kada su ubijene najmanje tri osobe i ranjeno još osam, saopštila je izraelska policija.

Blinken i Hercog su osudili napad.

Takođe, Sjedinjene Države traže od Izraela da više zaštite palestinske civile i da ograniče štetu na infrastrukturi ukoliko dođe do ofanzive na jug, rekli su američki zvaničnici.

"Jedva čekam detaljne razgovore sa vladom Izraela o daljem pristupu u Gazi", poručio je Blinken.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu