Drastična promena vremena u Srbiji: Haos je počeo

Veoma snažan oblačni sistem sa kišom, uz jak severozapadni vetar, oko 17 časova, zahvatio je Vojvodinu.

Izvor: Telegraf
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Ovo pogoršanje vremena posledica je prodora hladnog fronta iz Mađarske i Hrvatske. Uz prodor hladnog fronta temperatura je u osetnijem padu, a na širem području Sombora prodor hladnog fronta kratkotrajno je bio praćen i obilnim snegom.

Temperatura je u Subotici sa 15°C opala na 3°C, a toliko je i u Somboru, dok je u Novom Sadu sa 18°C opala na 9°C.

U nastavku večeri hladni front sa jakom kišom i severozapadnim vetrom nastaviće put i ka istoku i jugoistoku Vojvodine gde se očekuje pad temperature u veoma kratkom vremenskom interavlu sa 18-19°C na 5°C i niže.

U ostalim predelima Srbije ispred hladnog fronta i dalje je veoma toplo, uz jak jugozapadni vetar fenskog efekta i uz temperature oko 20°C. Dakle, u blizini hladnog fronta prisutan je ogroman temperaturni gradijent i to na rastojanju od 100 kilometara razlika je i 15 ak stepeni.

Danas su temperature širom centralne i zapadne Srbije dostizale i letnjih 25°C, a najtoplije je bilo na području Kragujevca, Valjeva, Loznice, Kruševca, Požege, Užice i drugih mesta i to sve zahvaljujući fenskom efektu vetra.

Olujni udari na zapadu zemlje

Širom Srbije jugozapadni vetar bio je veoma jak, na zapadu i jugozapadu Srbije uz olujne udare, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta.

U toku večeri i noći hladni front iz Vojvodine doneće drastično zahlađenje i ostalim predelima Srbije, a prvi na udaru naći će se Beograd, centralna i zapadna Srbija, uz drastičan pad temperature vazduha i to čak ponegde i za 20 stepeni, jer će se tempertature tokom noći na ovom području spustiti na 0 do 2°C.

Tokom noći zahladneće i na jugu Srbije, ali će ostati nešto toplije u odnosu na ostale predele Srbije.

Inače, jaka kiša koja trenutno pada u Vojvodini, oslabiće, tako da se u ostalim predelima Srbije ne očekuju značajnije padavine, već će hladni front biti praćen osetnijim padom temperature i skretanjem jakog jugozapadnog vetra ma severozapadni.

Po prestanku jugozapadnog vetra, temperature će u predelima gde je bio izražen fenski efekat za kratko vreme biti u padu sa 20°C na 0°C ili koji stepen niže i biće za čak 20 stepeni niže u odnosu na današnji dan i prethodnu noć, kada je u Podrinju zabeležena i tropska noć, uz temperature tokom cele noći iznad 20°C, a pred jutro je mereno neverovatnih 23°C.

Inače, prosek jutarnje temperature za ovo doba godine je od 0 do 4°C, a maksiamalne dnevne od 5 do 9°C. Dakle, prva da dana decembra donele su temperature i za 18 stepeni više od napomenutog proseka.

Trenutna temperatura u Beogradu je 20°C, a prodor hladnog fronta, uz jak severozapadni vetar i prolaznu kišu doneće i glavnom gradu kasnije tokom večeri, a temperatura će u veoma kratkom vremenskom intervalu biti u padu i za 15 stepeni.

Kiša će tokom večeri u Vojvodini prestati, a u ostalim predelima očekuje se prolazna kiša uz prodor hladnog fronta.

Tokom noći u Vojvodini će biti suvo, a u ostalim predelima Srbije očekuje se slaba kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg, a potom će uz dalji pad temperature vazduha na vrednosti na 0 do 2-3°C kiša i u nižim predelima preći u sneg. Ne očekuju se značajnije padavine, a najviše snega palo bi na jugozapadu Srbije, desetak centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu