"Nova politička kriza i pad ove vlade"; Šta čeka Crnu Goru nakon popisa? VIDEO

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori trebalo je da bude odžan pre tri godine, ali je odložen. Popis je juče konačno počeo i trajaće do 18. decembra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fokus javnosti je na nacionalnosti i jeziku, tačnije hoće li se promeniti Ustav ako na popisu bude Srba onoliko koliko tvrde da ih ima u Crnoj Gori?

Posle 12 godina, više od tri hiljade popisivača krenulo je od vrata do vrata da prikuplja podatke kako bi se velika crnogorska drama konačno završila: ima li u toj zemllji više Srba ili Crnogoraca.

"Crna Gora sa tom idejom da popiše svakog stanovnika prvo će doživeti zaoštravanje krize, ali izgleda da je to način vladanja u Crnoj Gori", rekao je analitičar Dušan Janjić za TV Prva.

"To je pitanje identiteta koje nije račišćeno ni među crnogorcima. I po pitanju vere i to da li su srpskog porekla, to je pitanje neračišćeno. Imate dve škole učenja srpsko-crnogorsko, crnogorsko-srpsko", dodao je Janjić.

Crnogorski jezik međunarodno je priznat 2017. godine, a status službenog jezika ima od 2007. godine. Međutim, ukoliko popis pokaže da su Srbi većina u Crnoh Gori, srpski jezik bi mogao ponovo da postane službeni jezik. Da bi se to dogodilo potrebna je promena Ustava Crne Gore - odnosno da za taj predlog glasa dvotrećinska većina u parlamentu ili da se na referendumu za promenu izjasne tri petine svih birača.

"Mislim da će oni tražiti promenu i već je traže ako se pokaže da preko 50 odsto ljudi kaže da govori srpskim jezikom, a ne crnogorskim. Tu im je veća šansa da prođu, ali ako to prođe oni će to i tražiti. I, naravno, neće dobiti. Doći će nova kriza politička i pad ove vlade", rekao je Janjić za TV Prva.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu