Bežite: Tenkovi su ušli na jug

Desetine izraelskih tenkova, transportera trupa i buldožera ušle su na jug Pojasa Gaze, u blizini grada Kan Junes, rekli su danas očevici AFP-u.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ATEF SAFADI
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izrael je ušao u rat sa Hamasom posle napada palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra. Izraelska vojska je od tada izvela više od 10.000 udara na Gazu, koju kontroliše Hamas, i pokrenula kopnenu ofanzivu na severu 27. oktobra.

Stotine hiljada Palestinaca pobeglo je na sada intenzivno granatirani jug Gaje, gde je izraelska vojska nagovestila da namerava da proširi svoje kopnene operacije, kako bi eliminisala lidere Hamasa i njegovu infrastrukturu.

Napadi na jugu su već nekoliko dana koncentrisani na sektor Kan Junesa.

"Tenkovi su ušli kroz vojni granični punkt Kisufim sa zapada i napredovali više od dva kilometra u selo al-Karara, sada su nagomilani u sektoru Abu Hol zapadno od puta Salahedin", rekao je jedan očevidac.

Primorani da pobegnu na jug Pojasa Gaze, raseljeni Palestinci danas svakodnevno doživljavaju bombardovanja koja izazivaju brojne žrtve.

Sve o sukobu Hamasa i izraelske vojske iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas potvrdio je tokom telefonskog intervjua sa američkom potpredsednicom Kamalom Haris (Harris) protivljenje "svakom prisilnom raseljavanju Palestinaca", bilo iz Gaze ili sa drugih okupiranih teritorija.

Portparol izraelske vojske odbacio je nameru da se stanovnici Gaze proteraju sa svoje teritorije i upute u Egipat.

Sredinom novembra, međutim, izraelski ministar obaveštajnih službi Gila Gamliel pozvao je međunarodnu zajednicu da "promoviše dobrovoljno preseljenje" Palestinaca izvan Pojasa Gaze, umesto da im šalje novac za obnovu ratom uništene teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu