Rojters: Našeg novinara je ubio izraelski tenk u Libanu

Posada izraelskog tenka ubila je novinara Rojtersa i ranila šest novinara u Libanu 13. oktobra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tenk je ispalio dve granate u brzom nizu iz Izraela dok su novinari snimali prekogranično granatiranje, pokazala je istraga Rojtersa.

U dva udara ubijen je Rojtersov foto reporter Isam Abdalah (37) i teško ranjena fotografkinja agencije Frans pres (AFP) Kristina Asi (28), nešto više od kilometra od izraelske granice u blizini libanskog sela Alma al Šab.

Rojters je razgovarao sa više od 30 vladinih i bezbednosnih zvaničnika, vojnih stručnjaka, forenzičkih istražitelja, advokata, medicinara i svedoka kako bi sastavili detaljan izveštaj o incidentu.

Britanska novinska agencija je pregledala sate video snimaka osam medija u tom području u to vreme i stotine fotografija pre i posle napada, uključujući satelitske snimke visoke rezolucije.

U okviru svoje istrage, Rojters je prikupio i dobio dokaze sa lica mesta, uključujući gelere na tlu i u Rojtersovom automobilu, tri pancirne jakne, kameru, stativ i veliki komad metala.

Holandska organizacija za primenjena naučna istraživanja (TNO), nezavisni istraživački institut koji testira i analizira municiju i oružje za klijente kao što je holandsko ministarstvo odbrane, ispitala je materijal za Rojters u svojim laboratorijama u Hagu.

Ključni zaključci TNO-a bili su da je veliki komad metala bio repno peraje tenkovskog metka kalibra 120 mm, koji je ispaljen iz glatkog tenkovskog topa postavljenog 1,34 km od novinara, preko granice sa Libanom.

Rojters je Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) predstavio svoje nalaze da su tenkovi granate ispalili iz Izraela i postavio dodatna detaljna pitanja, uključujući i to da li su izraelske trupe znale da pucaju na novinare.

"Mi ne ciljamo novinare", rekao je međunarodni portparol IDF-a potpukovnik Ričard Heht, ne navodeći više detalja. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je saopštila da razmatra šta se dogodilo, ali nije objavila nikakve nalaze.

Stručnjak za međunarodno krivično pravo Karolin Edžerton, koja je radila na slučajevima ratnih zločina na Balkanu, rekla je da bi se snimanje izraelskih tenkova na granici moglo smatrati pretnjom izraelskoj vojsci, ako se dokaže da su te informacije "od značaja za snage u Libanu".

Međutim, ona je na pitanje Rojtersa odgovorila da su dve uzastopne granate ispaljene na grupu jasno identifikovanih novinara "čisto kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da takođe mogu predstavljati ratni zločin napada na civile".

Direktno gađanje civila ili civilnih objekata strogo je zabranjeno zakonima o oružanom sukobu, kao što su Ženevske konvencije iz 1949. godine, koje su ratifikovale sve države članice UN. Ovo je bio prvi od dva smrtonosna napada na novinare u Libanu, koji su izveštavali o sukobima između izraelske vojske i militanata Hezbolaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu