Urađeno ono što niko nije; I danas se glasa

Sastaje se SB Un pod pritiskom generalnog sekretara Antonia Gutereša. Očekuje se i glasanje o pozivanju na hitan prekid vatre u Gazi.

Izvor: klix.ba
Podeli
Tanjug/Eduardo Munoz/Pool Photo via AP, File
Tanjug/Eduardo Munoz/Pool Photo via AP, File

U pismu koje je Gutereš uputio članovima Saveta kada se pozvao na član 99. Povelje UN-a, koji kaže da generalni sekretar može skrenuti pažnju SB na "svako pitanje koje po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

To niko u njegovoj ulozi nije uradio decenijama.

Gutereš je napisao: "Usred stalnog bombardovanja koje izvode Izraelske odbramnene snage (IDF), i bez skloništa ili osnovnih potrepština za preživljavanje, očekujem da će se poredak uskoro potpuno urušiti zbog očajnih uslova, čineći čak i ograničenu humanitarnu pomoć nemogućom."

Nakon što je Gutereš poslao svoje hitno pismo, Ujedinjeni Arapski Emirati su pripremili nacrt rezolucije koji će biti stavljen na glasanje u petak, saopštila je delegacija Ekvadora, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti i odlučuje o pitanjima dnevnog reda, prenosi Gardijan.

Najnoviju verziju ovog dokumenta u četvrtak je video i AFP i humanitarnu situaciju u Gazi naziva "katastrofalnom" i "zahteva hitan humanitarni prekid vatre".

Kratki tekst također poziva na zaštitu civila, momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje Hamas još uvek drži te humanitarni pristup pojasu Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu