Dejli mejl: Video snimak demantuje teoriju zavere

Video snimak, objavljen na Internet stranici londonskog lista Dejli mejl, dokazuje da su se zgrade Svetskog tgovinskog centra (WTC) u Njujorku 11. septembra srusile zbog požara, a ne zbog podmetnutog eksploziva, kako tvrde mnogi teoretičari zavere.

Podeli

Dosad neprikazan video do koga su došli novinari Dejli mejla, jasno prikazuje kako se u vatri topi čelicna armatura u jednoj od sporednih zgrada u kompleksu STC, a na snimku se vidi i kako se šipke koje iznutra pridržavaju zgradu krive u plamenu.

Reč je o zgradi STC 7 u neposrednoj blizini kula bliznakinja koje su srušene nakon što su 11. septembra 2001. u njih udarili oteti putnički avioni, što je dovelo do smrti više od 3000 ljudi.

Iako je teroristička organizacija Al Kaida preuzela odgovornost za taj napad, mnogi su tvrdili da su kule srušene eksplozivom koji su podmetnule tajne službe kako bi Amerikanci dobili povod da napadnu Avganistan, Irak i „ostatak islamskog sveta”.

Snimak, međutim, potvrđuje zvaničnu verziju, prema kojoj je zapaljeno avionsko gorivo istopilo armaturu, što je u konačnom ishodu dovelo do rušenja celog kompleksa.

Premda se na snimku ne vidi tačno vreme kada je načinjen, jasno je da je nastao između udara aviona u kule i „kolapsa” zgrada, što ga smešta u vremenski okvir između 9 i 10 sati ujutru.

Scenu je snimio novinar lokalne televizije, ali je video zapis potom smešten u arhive FBI, gde je ostao sve dok ga Dejli mejl nije dobio na osnovu američkog Zakona o dostupnosti javnih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu