lustracija/Foto: George Rudy/Shutterstock
lustracija/Foto: George Rudy/Shutterstock

"Centar za mame" o projektu #kakosi: Udružili smo se da bi pokrenuli važne teme

Najnovija istraživanja pokazuju da, nakon godinu dana pandemije, najveći broj mama u našoj zemlji ima osećaj da će "pući", zbog stresa oko posla i obaveza. Istraživanje koje je sproveo Centar za mame pokazalo je da oko 60% mama nema dovoljno vremena za fizičku aktivnost, i da svaka treća ne spava dovoljno.

I dok dve trećine majki u Srbiji jednom ili više puta nedeljno muči prevelika količina posla, stres i obaveze koje su preuzele na sebe, samo polovina njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i logističku podršku.

Direktorka "Centra za mame" Jovana Ružičić za #kakosi objašnjava zbog čega je ovo istraživanje važno i na koji način pomoći mamama.

"Centar za mame" podržao projekat #kakosi

"I vi, kao i mi, pokušavamo da saznamo kako smo i da pokrenemo važne teme u tom smislu, a to možemo zajedničkim snagama. Upravo iz tog razloga pružili podršku projektu #kakosi i radujemo se toj saradnji", kaže Jovana Ružičić.

"Centar za mame postoji devet godina, a poznati smo i po pravnom savetovalištu. Javljaju nam se žene kada ostanu u drugom stanju, ali sve mame koje imaju bilo kakve nedoumice, dileme ili pitanja vezana za radno pravo i svoja prava u okviru njega, treba da se jave preko imejl adrese centarzamame@gmail.com," navodi ona.

Ružičić dodaje da besplatnu pravnu pomoć mame dobijaju kada imaju pitanja vezana za diskriminaciju pri zapošljavanju i na radu, zlostavljanje na radu i ostvarivanje i zaštitu prava iz radnog odnosa.

"Naravno, dok nismo ušli u pandemiju organizovali smo bazare i na taj način pomagali mladim preduzetnicama. Redovno organizujmo edukaciju za mame, a sada je zbog pandemije sve to onlajn i sve je besplatno", kaže ona.

"Mame nisu ok"

Kada pričamo o pandemiji često pričamo o deci, kako je njima, kako se snalaze, ali kao da smo prestali da pitamo mame kako su. "A dobro znamo da kako su mame, tako su i deca. Mamin stres može da se prelije na čitavu porodicu", naglašava Ružičić.

Na pitanje kako je pandemija uticala na materinstvo, Ružičić odgovara da je istraživanje pokazalo da je "mamama tokom korone teže da se organizuju i ispune sve svoje obaveze, kao i da pronađu vreme za sebe. Više od pola ispitanih mama ne pronalazi vreme za aktivnost u kojoj uživa, kao ni za samostalnu fizičku aktivnost, što između ostalog dovodi do toga da zabrinjavajući broj njih oseća kao da će pući i da im je potrebna psihološka pomoć".

"Mame su na ivici pucanja i od njih se očekuje da obavljaju više uloga. Takođe, mamama je i mentalno zdravlje ugroženo, a i nemaju ni vremena ni novca da se posvete svom fizičkom zdravlju, dakle, nakon ovog istraživanja imamo alarmantne brojke", navodi.

Isto tako, dodaje, "ugroženo je mentalno zdravlje svih ljudi, a pogotovo mama jer je pandemija samo ogolela neke situacije koje su sada postale vidljive. One su ionako bile na ivici pucanja, što je i pokazalo ovo istaživanje".

"Takođe, verujemo da materinstvo treba da bude slobodan izbor svake žene i da nijedna žena nikada ne treba da bude primorana da bira između opstanka i materinstva", navodi Ružičić.

Ona dodaje da su majke preuzele na sebe veći deo porodičnih obaveza oko doma i dece tokom proteklih godinu dana, te da je samo 20,9 odsto ispitanica izjavilo da je njihov partner više uključen u obaveze oko dece nego ranije, dok više od 60 odsto njih smatra da se njihova količina posla i obaveza povećala.

"Ovo istraživanje podseća da, bez obzira što današnja generacija majki ima više prava i mogućnosti nego genaracije pre, kada dođe do nepredviđenih dešavanja kada treba preuzeti odgovornost i popraviti situaciju, vrlo lako skliznemo u tradicionalna očekivanja i patrijarhalnu podelu rada", zaključuje Ružičić.

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu