1. Pa nije Handke ovde ni obožavan od onih koji su ga čitali, nego od onih koji nikoga nisu čitali, uključujući i Handkea. To je inače jedan zgodan paradoks, "Handkeov paradoks", nešto kao kompozitor muzike za gluve; kada bi se desilo da im se sluh vrati, njega više nikada ne bi slušali. Kao i Handke koji je velik samo dok ne počneš da čitaš.

  Nakon Dilana koji je dobio prvu Nobelovu nagradu za književnost za nepismene, nagrada Handkeu je u dobroj meri u istom trendu književnosti za one koji možda i iz principjelnog razloga ne čitaju knjige. Mada, možda nisu nužno i nepismeni, nego neće.
  (CATAPA, 21. oktobar 2019 23:33)

  # Link komentara

 2. Greske se mogu ispraviti, a ja mislim da je makar ova nagrada otvorila oci mnogim izdavacima. Nije Handke, nazalost, ni ranije cesto spominjan u nasim javnim glasilima, kao da nas je bilo stid sto je neko drugacije od Zapada vidio ovdasnju stvanost u, za nas, teskim periodima. Navikli smo da nas kude pa nam je to nekako bilo normalnije nego citati da nije sve kako "oni" plasiraju, nego da su i Srbi stradavali i to, mnogo, u svim ratnim sukobima u 20-om vijeku. I, kako vidimo, dozvolili smo da se i njegova umjetnicka djela trpaju uz politiku pa kao da i nisu vazna i da ih i nije nuzno citati. Trebalo bi to ispraviti, sto prije, ne samo radi Handkea, nego vise, zbog nas samih.
   (Olja, 21. oktobar 2019 14:34)

  # Link komentara

 3. "Ono što nisam, što nemam, što ne želim, što ne bih hteo, i što bih hteo, što imam i što jesam".

  Iluzija kako god okrenes?
  (eksera klizim, 21. oktobar 2019 13:01)

  # Link komentara