Jubilarni 35. Beogradski džez festival počinje sutra

Dom omladine Beograda, od 22. do 27. oktobra 2019, predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina“. Jubilarno izdanje umesto pet, trajaće osam dana sa skoro 30 koncerata i mnoštvom pratećih događaja.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: depositphotos/wangsong
Foto: depositphotos/wangsong

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za 22. oktobar u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović "Undektet", sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom „Send vuman“.

Jubilarni festivali su prilika da se osvrnemo na put koji nas je doveo do današnjice – trenutka u kome se Beograd i Srbija ponovo ponose velikim međunarodnim džez događajem, omiljenim kod publike svih generacija – Beogradskim džez festivalom.

Predstavljajući tradiciju otvorenosti naše sredine za sve univerzalno važne umetničke tendencije, festival je osnovan 1971. godine, kao spona u povezivanju Jugoslavije sa svetom. Te prve godine bile su spektakularne po broju i značaju autora i muzičara koji su se na njemu našli, a sa vremenom su očekivanja publike rasla, stavljajući organizatore pred izazov da na njih adekvatno odgovore.

Tokom 20 godina postojanja u „prvom životu“, festival je postao institucija za sebe, svetionik kulture nekadašnje države.Kad je Dom omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, posle pauze od 15 godina, obnovio Beogradski džez festival, trebalo je ponovo se dokazati: publici, muzičarima, našoj i međunarodnoj javnosti.

Selekcija koja je 1971. sa lakoćom mogla da se osloni na već dokazane džez veličine, mnoge od njih u to doba u punoj snazi, te 2005. godine samo donekle je imala mogućnosti da se osloni na tradiciju, a mnogo više da se okrene budućnosti.

Ključ je bio u prepoznavanju nove generacije autora koji su upravo zakoračili na svetsku džez scenu, donevši novu estetiku – oni ne samo da su tumačili standarde na novi način, nego su sa sobom doneli novu vrstu džeza, prilagođenu novim vremenima. Virtuoznost se podrazumevala, ali su emocija, stav, vizija i umetnička poruka, ponovo došli u prvi plan.

Tu generaciju savremenih džez autora u našoj sredini sistematski je godinama zastupao Beogradski džez festival, koji danas može da se pohvali sa oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja.

Sa njima je došla i nova publika, ona koja predstavlja budućnost džeza, zainteresovana da istražuje i doživi nešto novo. Sa posetiocima čija je većinska starosna struktura od 20 do 40 godina, možemo da se pohvalimo da smo jedan od festivala sa najmlađom publikom u Evropi.

Kao jedini džez festival iz Srbije koji je član Evropske džez mreže, kroz pažljivo vođene aktivnosti na planu međunarodne saradnje i učešće u konferencijama, sajmovima i drugim događajima iz poslovne sfere, Beogradski džez festival ponovo je postao globalno prepoznatljiv i relevantan umetnički događaj, ravnopravan deo internacionalne porodice džez festivala

strana 1 od 14 idi na stranu