Vedrana Rudan za B92: "Otkrila sam da sam sretna žena. Nisam to znala!"

"Ples oko sunca" naslov je nove knjige hrvatske spisateljice i regionalne književne zvezde Vedrane Rudan, jednog od hitova ovogodišnjeg 64. Sajma knjiga u Beogradu.

Miloš B. JovanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen / Prva TV
Foto: Printscreen / Prva TV

Vedrana Rudan će potpisivati svoje knjige i družiti se sa čitaocima na Sajmu knjiga u subotu 26. oktobra, u 18 časova, na štandu Izdavačke kuće Laguna u Hali 1.

Knjiga kojom autorka čitaocima poručuje da je u životu najvažnije i najteže bez stida pogledati sebi u oči predstavlja njenu autobiografiju, koju je posvetila svojoj unuci.

Vedrana Rudan u knjizi, "iskreno i bez ulepšavanja", piše o svom nimalo bezbrižnom detinjstvu, o deci i unucima, o svom životnom putu od prodavačice sladoleda na rivi do jednog od najčitanijih pisaca u regionu.

Pred njeno gostovanje na Sajmu knjiga, iskoristili smo priliku da sa Vedranom Rudan porazgovaramo o njenom poslednjem delu.

U knjizi pišete: "Imam sedamdeset godina. Kapci su mi otečeni jer me muči alergija. Oči su mi stalno crvene. Lice mi je mrtvački blijedo, kad ga dotakne sunce, ono ga pozdravi pjegama. Ne smijem se često, uglavnom buljim opsjednuta strahom od smrti. U knjizi sam se skinula do kraja..."

Da li je "Ples oko sunca" najotvorenija Vedrana Rudan do sada?

"Sigurno, bez diskusije. Baš sve što sam poželela reći mojoj unuci, zbog koje sam i napisala ovu knjigu, o sebi, to sam i rekla. Osećam da imam godine koje imam, mogu umreti za deset godina, mogu sutra, zato sam odlučila svojoj unuci reći istinu o sebi."

Da li ste u knjizi čitaocima otkrili nešto što do sada nisu znali o vama?

"Sigurno!"

A da li ste sami o sebi otkili nešto, pišući o Vedrani Rudan?

"Jesam. Otkrila sam da sam sretna žena. Nisam to znala!"

I pored toga što kažete i pišete da ste stari, svakim svojim istupom u javnosti, svakim svojim tekstom i kolumnom, delujete nikad življe i prkosnije?

"To je stvar temperamenta, ali jedno je duh a drugo je telo. Ja, kad govorim o starosti, o sebi kao staroj, ja govorim o telu. Telo me izdaje, a duh ne. I to je dobro!"

Za šta biste rekli da je od to dvoje važnije?

"Mislim da je i jedno i drugo podjednako važno!"

strana 1 od 8 idi na stranu