Ministar kulture primio čuvenog ruskog reditelja Karena Šahnazarova

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primio je danas čuvenog ruskog reditelja, scenaristu i producenta Karena Šahnazarova kojeg je pozvao da bude gost sledećeg FEST-a kada će mu uručiti specijalno priznanje Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor: B92
Podeli

Sagovornici su dogovorili modalitete saradnje u oblastima TV i filmske produkcije kao i unapređenje aranžmana sa studiom Mosfilm čiji je Šahnazarov direktor.

U izuzetno prijateljskoj atmosferi poznati reditelj je pozvao Vukosavljevića da poseti Moskvu kako bi realizovali i precizirali današnje dogovore.

Ministar Vukosavljević je proslavljenom ruskom reditelju poklonio filmove iz “Edicije pioniri filma”, prvi srpski film iz 1911. “Karađorđe ili život i dela besmrtnog vožda”, film “Beograd između dva rata”, Razglednice starog srpskog filma i knjigu “Kulturno blago Srbije u 1,000 slika”.

Šahnazarov je u poseti Beogradu povodom premijere svog filma „Ana Karenjina, sećanja Vronskog” koja će biti održana večeras u Dvorani Kulturnog centra.

Radnja ovog ostvarenja odvija se u vreme rusko-japanskog rata u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spasava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom.

Kada sazna za njegov identitet, odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasao život jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

Šahnazarov potpisuje režiju za 14 ostvarenja, od kojih du dva bila u selekciji za Filmski festival u Kanu, a tri kandidati za Oskara, među kojima je i njegov najpoznatiji “Beli tigar” iz 2012. godine.
Njegov film iz 1987. “Kurir” osvojio je Specijalnu nagradu na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Značajan uspeh ostvaro je i “Paviljon br 6”. Godine 1998. postao je generalni direktor studija Mosfilm, a od 2005. je član Javne komore Rusije.

Aktuelno

5. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Peti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom "Dani igre". Od 24-28. januara 2018., publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

Aktuelno utorak 12.12. 09:30 Komentara: 1
strana 1 od 75 idi na stranu