Oktoberfest u Minhenu otkazan prvi put posle 70 godina, ali će u Kini ipak biti održan

Zbog pandemije korone Oktoberfest je otkazan - u svom izvornom obliku i na dobro poznatom mestu, u Minhenu. Ali on na različite načine i na različitim mestima ipak živi. Pa čak i u Kini.

Izvor: DW
Podeli
Ilustracija/Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff
Ilustracija/Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff

Minhenski Oktoberfest - sa više od šest miliona posetilaca godišnje, ogroman ekonomski faktor za grad i region - ove godine neće biti održan. Iako je od svog nastanka 1810. otkazan 24 puta - između ostalog i zbog ratova i epidemija kolere - to se u poslednjih 70 godina nije desilo.

A onda je došla korona. Premijer Bavarske Markus Zeder objavio je još 21. aprila da će Oktoberfest biti otkazan.

Zamena koja to nije

Umesto toga, u Minhenu se po prvi put ove godine održava manifestacija "Leto u gradu". Pored mnogih štandova širom grada su postavljeni razni vašarski uređaji za zabavu, vrteške i recimo najveći mobilni vodeni rolerkoster na svetu. Nije to zamena za Oktoberfest, kažu gradski oci, nego eksperiment.

Naime, "Leto u gradu" je organizovano tako da pravila higijene i rastojanja u vremenu korone mogu da se poštuju. Mesta za zabavu, jelo i piće su raštrkana po gradu tako da pre svega nema gužve koja je tipična za Oktoberfest.

Manifestacija, koja je započela 24. jula i traje bar do 6. septembra, takođe bi trebalo da pruži podršku vlasnicima štandova i zabavnih parkova koji su veoma pogođeni pandemijom - oni naime ne moraju da plaćaju zakupninu za prostor, što je apsolutna novina za ovakve vrste manifestacija.

Foto: Getty/Hannes Magerstaedt / Stringer
Foto: Getty/Hannes Magerstaedt / Stringer

To je dobro za njih, ali s obzirom da su atrakcije raštrkane po ulicama i trgovima Minhena, posetioci verovatno neće osetiti pravi Oktoberfest. Ali to i nije bila namera. Uostalom, to nije Oktoberfest. Ali možda ipak postoji zamena Oktoberfest?

Originalni Oktoberfest u minijaturi

U svakom slučaju, minhenski Oktoberfest je manje poznat po štandovima sa slatkišima ili vrteškama, nego po brojnim džinovskim pivnicima u šatorima Minhenskih ugostitelja. E oni su sebi organiozovali alternativu - zove se Virtshausvizn. Predviđeno je da počne 19. septembra.

Tada je trebalo da počne Oktoberfest - koji se inače u Bavarskoj jednostavno zove Vizn - u prevodu livada. Dakle ova alternativa izgleda tako što će restorani u centru grada nuditi pivo, piletinu, kolenice i perece - tipične za Oktoberfest, a možda će biti čak i bavarske pleh muzike.

Možda je ovo bliže originalu nego "pravi" Oktoberfest? Gregor Lemke, portparol gostioničara u centru Minhena, za minhenske novine "tz" je rekao: "Godine 1810. kada je održan prvi Oktoberfest, nije bilo šatora sa hranom i pićem. Ljudi bi posle zabave odlazili u gradske gostionice. Aha. Original se vraća zbog korone. Pa, možda malo".

Ipak, onaj pravi Oktoberfest se održava - dobrih 8.000 kilometara daleko od Minhena.

Najveći Oktoberfest na svetu 2020. u Ćingdau

Ko bi pomislio da se, zbog korone, najveći Oktoberfest u svetu ove godine neće održati u zemlji porekla Oktoberfesta, već u državi porekla virusa corone? Ironija pandemije, mogli bi se reći.

Do sada je Festival piva u istočnom kineskom gradu Ćingtao smatran drugim najvećim Oktoberfestom na svetu. Pošto su ove godine zbog korone otkazani ne samo original u Minhenu, već i mnogi drugi širom sveta koji se organizuju po ugledu na minhenski Oktoberfest, festival u Cingtaou će ove godine verovatno po prvi put dobiti titulu najvećeg Oktoberfesta na svetu.

Foto: Getty/Vincenzo Buscemi / Stringer
Foto: Getty/Vincenzo Buscemi / Stringer

Najveći festival piva u Kini, koji organizatori vole da zovu "Kineski oktoberfest", već je počeo i trajaće do 23. avgusta. Očekuje se nekoliko stotina hiljada ljudi. Posetioci moraju da se registruju, da nose maske a na ulazu se meri telesna temperatura. Čini se da to nema negativan uticaj na broj posetilaca. Prema kineskim državnim medijima, na otvaranje je došlo više posetilaca nego prošle godine.

Dva koncepta - nema rešenja

Dakle, Oktoberfest u Minhenu se ove jeseni ne održava. Umesto toga, u Minehnu su dve nove manifestacije, "Leto u gradu“ i Virtshausvizn - po pravilima korone.

U kineskom Ćingdau, međutim, održava se Oktoberfest, gotovo kao da se ništa nije dogodilo. Čak i ako postoje zaštitne mere, izgleda da to ljudima tamo ne smeta.

No, ni bavarski ni kineski način ne bi trebalo da zadovolje ljubitelje pravog Oktoberfesta u Minhenu.

Ali, na zvaničnoj veb stranici Oktoberfesta piše sledeće: "Tradicionalni početak sledećeg Oktoberfesta je u subotu, 18. septembra 2021. u 12 časova". Nadajmo se da će tako i biti.

strana 1 od 47 idi na stranu