Obnova katedrale Notr Dam počinje 2022. godine

Posle ogromnog požara, koji je pre tačno dve godine zahvatio parisku katedralu Notr Dam i potresao svet, radovi na obnovi moći će da počnu naredne zime, ali i dalje nije razjašnjeno poreklo požara.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Požar koji je izbio 15. aprila 2019. godine i potresao svet, uništio je deo svoda i veliku strelu (gredu), kao i deo unutrašnjosti katedrale, stare više od 850 godina.

Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, pre epidemije koronavirusa bila je nezaobilazna destinacija za posetioce u Parizu. Nalazi se geografski u srcu glavnog grada, pored reke Sene.

Pripremni radovi za obnovu Notr Dama biće završeni ovog leta, a tokom zime počinje restauracija, koja će trajati verovatno duže od predviđenih pet godina od požara. Već su raspisani tenderi za obnovu, a mediji su nedavno preneli da je izdvojeno 1.000 hrastova.

Za sada se još ne zna tačni uzrok požara, ali mnogi pominju neke neispravnosti i nemar. Malo informacija dolazi do medija o toku istrage.

"Za sada ostaju iste hipoteze, neugašeni pikavac cigarete ili kratki spoj", rekli su izvori bliski istrazi.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svetski poznata srednjovekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovečili književnici i deo istorije nacije. Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili (Maurice de Sully), a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.

Notr Dam je tesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola (Charles de Gaulle).

Katedralu je opevao pesnik Žerar de Nerval (Gerard de Nerval), koji joj je 1832. godine posvetio pesmu "Bogorodičina crkva u Parizu". Viktor Igo (Victor Hugo) je godinu dana ranije napisao roman "Bogorodičina crkva u Parizu", o katedrali, zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.

Zvona katedrale u Parizu su se između ostalog oglasila posle Kosovske bitke 1389, što nije potvrđeno, kao i na 800. godišnjicu te bitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu