Preminuo Božidar Nikolić

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Nikolić preminuo je u 80. godini.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput "Balkanskog špijuna", "Tri karte za Holivud", "U ime oca i sina", a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu Tamna strana Sunca, javlja RTS.

Nikolić je rođen 1. januara 1942. godine u Nikšiću.

Prvo je radio kao kamerman na televiziji šezdesetih godina da bi krajem sedamdesetih uplovio u filmske vode.

Otkrio Breda Pita: Božidar Nikolić je prvi pružio šansu holivudskoj zvezdi FOTO

Sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića (Pad Italije), Vladimira Tadeja (Pakleni otok), Vatroslava Mimice (Posljednji podvig diverzanta Oblaka), Milivoja Miloševića (Drugarčine), Milana Jelića (Pazi šta radiš), Miše Radivojevića (Snovi, život, smrt Filipa Filipovića, Živeti kao sav normalan svet, Dečko koji obećava), Bore Draškovića (Život je lep), Dragoslava Lazića (Sekula i njegove žene); poznat je i po snimateljskom radu na kultnim filmovima Slobodana Šijana (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug). Reditelj je naslova Balkanski špijun, Tamna strana Sunca, Tri karte za Holivud, U ime oca i sina, Balkanska braća.

Za film Beštije je 1978. dobio na filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu za kameru i 1985. za film Život je lep. Sa Dušanom Kovačevićem je podelio Veliku Zlatnu arenu za režiju filma Balkanski špijun.

Godine 2015. u Bitolju na Svetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno delo 'Zlatna kamera 300' za doprinos savremenoj svetskoj filmskoj umetnosti. Bio je u jednom periodu i član Regulatornog tela za elektronske medije i a i počasni član Asocijacije srpskih snimatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu