Čuturilo: Odlazak doajena umetnosti nenadoknadiv gubitak, nikad spremni na ovako nešto

Kulturna scena ne može više nikad biti ista večnim odlaskom samo jednog čoveka, jer to onda više nije ta scena, a kamoli ako pogledamo ovoliko njih što nas je napustilo od teške pandemije, ocenio je poznati rok muzičar Nikola Čuturilo Čutura.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/TarasMalyarevich
Ilustracija/Foto: Depositphotos/TarasMalyarevich

Pročitajte još:

Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Sanja Ilić

Preminuo Dragoljub Đuričić

On je za Tanjug podsetio da je za relativno kratko vreme u svega nekoliko meseci od fatalne bolesti bitku sa kovid 10 izgubilo više neprolaznih veličina muzičke umetnosti, da je delovalo kao da se ta crna lista piše sama i da nema kraja.

Naravno, doći će neko drugi, novi, doneće svoj autentični izraz i kvalitet, ali ovaj intenzitet nestajanja umetnika kojem smo bili izloženi poslednja tri-četiri meseca stvarno je zastrašujući", ističe gitarista i pevač Čuturilo.

Kovid je odneo nekoliko istaknutih i dramskih umetnika, osim slavnih muzičara, da je to i dalje veoma težak udarac, čitav potres za kulturnu baštinu Srbije, dodao je i zapitao se da li se i zemlja i kultura mogu oporaviti od tolikog gubitka.

"Sve to je apsolutno nenadoknadiv gubitak za nas. Pritom su otišli doajeni umetnosti, koji su ostavili iza sebe tolike opuse", podsetio je svestrani muzičar.

"Dragoljub Đuričić mi je bio veoma blizak prijatelj i komšija, teško sam podneo kada se to desilo. A on je muzičar prisutan na razne načina na 150 ili 200 albuma, gde je ostavio svoj znoj i emocije", naveo je Čuturilo ogromnu produktivnost jednog od najboljih bubnjara ikada na ovim prostorima.

"Ako uzmemo karijeru i opus jednog Zorana Simjanovića, Sanje Ilića, ili naročito Đorđa Balaševića, to je apsolutno nenadoknadivo u svakom smislu i pogledu za našu kulturnu scenu", objašnjava kompozitor i kantautor.

Upravo na tu temu je nedavno razgovarao sa svojim kolegama, do koje mere, verovatno intuitivno, svi razvijaju neki odbrambeni mehanizam, da su ljudi počeli da osećaju neobičnu vrstu griže savesti, u smislu da im je empatija na minimumu.

"Zapravo ne radi se tu zaista o nedostatku empatije, već o nekom podsvesnom porivu da se zaštitimo. Da kucnem u drvo, u poslednje vreme niko nije otišao u večnost, što je podvig, da se tragedija nije desila. Ali ne prođe dan da ne pomislim na sve to što nam se dešava", jasan je Čutura, koga je posebno potresla smrt veoma bliskog prijatelja Miše Aleksića, sa kim je ostvario dubok odnos dok su bili u grupi “Riblja čorba”.

Naravno, Miša, tu već nemam reči... Na žalost, otišli su i drugi, kolege i koleginice, ne od kovida, ali za vreme kovida, kao što je predivna kompozitorka Isidora Žebeljan, što je tek zastrašujući gubitak. Ostaje nam samo da zbijemo redove, da sve njih pamtimo po dobru i da im se na neki način odužimo da budu pravilno zabeleženi kod svih nas", jasno je istakao Čuturilo, sa knedlom u grlu.

Osim navedenih, na žalost bitku sa kovidom su izgubili i pevač i glumac Zafir Hadžimanov, kompozitor Vojkan Borisavljević, Mikica Zdravković (basista pank rok bendova “Čovek bez sluha” i “Vesele osamdesete”), legenda Đordje Marjanović...

Ovako nešto smo mogli da zamislimo samo iz horor filmova ili žanra SF - naučne fantastike. Opet, čovek nikad nije spreman za ovako nešto. Ovo se dogodilo i tu nema nazad", odlučan je rok pevač.

On je siguran sam da će u svakom slučaju od sada, nakon kovida 19, sve biti različito, nikad više isto. Mislim da ova iznuđena zamena kao što su onlajn performansi, pripadaju nečemu što je televizijski format. To se radi u nekom drugom kontekstu i nikako se ne može nazvati koncert", približio je svoje viđenje muzički umetnik.

Onda je spomenuo jednu situaciju kada je sa suprugom Jelisavetom Tatić Čuturilo, poznatom pozorišnom kostimografkinjom, prisustvovao premijeri u teatru.

"Nedavno sam prvi put nakon izbijanja pandemije bio u pozorištu, i moram reći, bilo je sablasno. To je sve samo ne normalan doživljaj pozorišnog čina. Tamo sam izolovan, bez normalnog kontakta sa drugima, gde ne mogu ni šapatom ljudski da komentarišem, ne mogu da razmenim utiske ni misli sa ljudima pre ni posle predstave, svi brzo odu kućama. Sve ovo što se sada odigrava u pozorištima nije ni 30 posto onoga što bi trebalo da bude", otkrio je Čutura.

Dodao je da mu koncerti pakleno nedostaju u vreme pandemije, ali da je u tom periodu karantina stvorio čitan novi album “Priče iz Depoa” i prvi singl “Sanjam te”.

"Sigurno je svima nepodnošljivo što toliko dugo ne smeju da imaju koncerte, i tome nema kraja. Iskreno, želim bilo kakav prostor za koncerte, ne bih da maštam niti fantaziram, već bilo koje uslove o čemu sanjamo svi", zaključio je muzičar, gitarista, kompozitor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu