Slika čuvene Zore Petrović izložena u Konaku kneginje Ljubice VIDEO

U Konaku kneginje Ljubice postavljena je kolekcija od 36 umetničkih dela koje je Muzej grada Beograda kupio od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika iz stečajne mase Jugoeksporta.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Izložba traje do nedelje 20. juna, do kada će svi posetioci moći da vide ovih 36 dela, od ukupno 148 artefakata koji su sada proglašeni kulturnim dobrom.

"Tih 148 dela, od kojih su 120 slike, smo mi priključili već postojećem legatu Jugoeksporta u kome imamo 48 dela likovne umetnosti naših najpoznatijih autora. Nadamo se da će se pojaviti i slike za kojima tragamo, a za sada se zna za 14 koje nedostaju", kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Jedno od dela koje se sada nalazi u Konaku, a procenjeno je na oko 600 evra, jeste slika čuvene slikarke Zore Petrović, urađena tehnikom ulje na platnu koja je jedna od najvrednijih na tržištu.

"Ova kolekcija je za trgovce idealna prilika jer se radi o najpoznatijim imenima i radi se o velikim formatima, iz poznatih serija, iz njihovih najboljih perioda", ističe Jelena Medaković.

Ona je dodala da se slike čuvaju na odgovarajući način, jer u Konaku kneginje Ljubice postoje merači temperature i vlage, koji rade čitav dan i noć, održavaju ih u približno idealnoj vrednosti.

U video-prilogu pogledajte kako izgledaju ova dela:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu