Komitet Uneska: Srpski spomenici na Kosovu su i dalje u opasnosti

Uneskov komitet za svetsku baštinu odlučio je da srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostanu na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Shutterstock/Karolis Kavolelis
Foto: Shutterstock/Karolis Kavolelis

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i "Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti", sa jednom od tačaka Dnevnog reda koja je glasila "Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti".

Kako je odlučeno (Odluka 44 COM 7A.33) srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostaće na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine.

Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu