Ova reč bila je najtraženija na internetu u 2023. godini

U svetu preplavljenom manipulacijom slikama i dezinformacijama, engleska reč „authentic” bila je najtraženija 2023. godine u SAD u najpoznatijem rečniku Merijam-Vebster (Merriam-Webster), objavila je ova izdavačka kuća.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Iryna Rasko
Foto: Shutterstock/Iryna Rasko

Reč "authentic", koja sugeriše da su Amerikanci zabrinuti zbog veštačke inteligencije, identiteta ili društvenih mreža, bila je najtraženija u internet rečniku, navodi Merijam-Vebster u saopštenju.

Često se tražila i reč „krunisanje“.

Ta izdavačka kuća, čije su referentne knjige uglavnom rečnici, navodi da su medijske ultraslavne ličnosti poput pevačice-fenomena Tejlor Svift ove godine insistirale na važnosti autentičnosti. Neizostavni magnat Ilon Mask pozvao je lidere i donosioce odluka da se izraze „na autentičan način“ na društvenim mrežama.

Reč autentičan je tako pobedila reč "deepfake" po broju onlajn-konsultacija. Deepfake je reč koja označava sofisticiranu tehnologiju za manipulaciju audio-vizuelnim sadržajem. Među finalistima se našla i reč krunisanje, koja se u rečniku najčešće tražila u maju, kada je britanski prestolonaslednik krunisan i postao kralj Čarls III.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu