Pitajte veterinara

Ukoliko imate nedoumicu u vezi sa zdravljem ili ponašanjem vašeg ljubimca ili vam je potreban savet oko ishrane ili higijene životinje, možete postaviti pitanje našem veterinaru.

Pošaljite vaša pitanja vezana za mačke, pse ili glodare.

Stručne odgovore će vam dati dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …” (pasmacka.com).Poštovani čitaoci,

Ideja rubrike “Pitajte veterinara” je da Vam približim i po mogućstvu objasnim problem koji ima Vaš kućni ljubimac i na taj način dam smernice šta bi trebalo dalje preduzeti.

Odgovore sa konkretnom terapijom nije moguće davati, jer podaci koje dobijam ovim putem ne mogu biti dovoljno precizni.

Problematika većine oboljenja nije jednostavna, neophodno je pacijenta klinički pregledati, uzeti detaljne podatke od vlasnika, predhodnu istoriju bolesti ako ona postoji, kakva je terapija korišćena u predhodnim lečenjima, odraditi dodatnu dijagnostiku ako ima potrebe.

Kada dobijete sve potrebne informacije i podatke, možete odrediti terapiju.

Sve drugačije urađeno bio bi krajnji neprofesionalizam.

Takođe, Zakonom o prometu lekova i reklamiranju zabranjen je bilo koji oblik reklamiranja i pominjanja lekova i preparata koji se izdaju isključivo na lekarski recept. Kada za to postoji opravdani razlog, može se navesti aktivna supstanca preparata.

S poštovanjem,
Dr vet. Med. Tatjana Stevanović
Sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare

Pitanja pošaljite putem formulara, a odgovori će biti objavljivani na ovoj stranici.

Postavite pitanje veterinaru

Odgovori po oblastima:

Pitajte veterinara

Šta da radite ako udarite psa tokom vožnje

Ukoliko vam se dogodi da tokom vožnje doživite incident u kome učestvuje pas ili prisustvujete takvoj nesreći budite dovoljno prisebni ali i oprezni da pružite pomoć povređenoj životinji. Naravno, pre toga budite sigurni da ni vama ili saputnicima nije potrebna bilo kakva pomoć. Ma koliko to grubo zvučalo – u ovakvim situacijama ljudi imaju prednost, piše PetFace.

Pitajte veterinara nedelja 14.10. 19:55 Komentara: 21

Šta da radite ako se vaš pas otruje lekovima?

Trovanja lekovima kod kućnih ljubimaca su u 50 posto slučajeva razlog posete veterinaru. Ukoliko su im pristupačni, lekovi koji se koriste u terapiji samih ljubimaca ili koje koriste vlasnici predstavljaju veliku opasnost. Lekovi su korisni, ali ukoliko se prekorače doze ili čak koriste oni koji nikako nisu predviđeni za pse i mačke, posledice mogu biti krajnje ozbiljne. Kojim lekovima psi mogu da se otruju i šta raditi ako dođe do toga?

Pitajte veterinara utorak 11.09. 16:20 Komentara: 4