Beograd - Društvo - B92 Lokal

Radnike "Čistoće" kamenuju, tuku, bacaju im se pod vozilo – ne daju im da zaprašuju komarce!

Gađaju ih kamenicama, bacaju im se pod vozilo ili im upadaju unutra i traže radne naloge...

Izvor: Blic Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Engineer studio
Foto: Shutterstock/Engineer studio

Zaposleni u "Gradskoj čistoći" ne mogu da veruju šta im se dešava bukvalno svaki put kada krenu da - zaprašuju komarce.

Dok je većina građana sklona da verbalno napada nadležne pri svakom ubodu komarca, sada se dešava nešto potpuno neverovatno i šokantno - radnici "Čistoće" svako veče sa strahom kreću u akciju zaprašivanja komaraca, piše Blic. Ovaj put glavni "neprijatelji" su im građani, koji ih, iz samo njima znanog razloga, napadaju što verbalno, što fizički.

Čini se da je pojedinim građanima draži ujed ovog insekta i opasnost od zaraznih bolesti koju mogu da šire, nego prevencija protiv invazije kakvu smo recimo imali prošle godine u Srbiji ili nedavno u Hrvatskoj.

"I ranijih godina bilo je sporadičnih napada na naše radnike koji zaprašuju komarce, ali ne pamtimo da se to dešavalo ovako često. Bukvalno pri svakom izlasku na teren“, kažu iz JKP "Gradska čistoća".

Oni dodaju da ekipe JKP "Gradska čistoća“ ne mogu da obavljaju svoj posao ukoliko ih svakodnevno presreću nepoznata lica, upućujući im uvrede, pretnje, udarajući i zaustavljajući vozila.

List podseća da su se nedavno tokom jedne večeri dogodila čak dva napada na radnike, jedno u Sremčici, dugo u Surčinu. Na području opštine Barajevo su građani prošle sedmice zaustavili vozilo, udarali ga i kroz prozor oteli radne naloge. Slična situacija je u istom naselju zabeležena i tokom prethodne noći.

Bezbedno za ljude i životinje

Zašto i kome smeta zaprašivanje komaraca niko sa sigurnošću ne može da kaže, jedina pretpostavka je stah od preparata, ali i da je to, fizički obračun ničim ne može da se oprada.

Zato je važno napomenuti da je akcija zaprašivanja protv komaraca višedecensijska praksa u Beogradu i sredstva kojima se to radi su odavno prilagođena zdravlju čoveka i prirodi. Jedino je pčele potrebno zaštititi zatvaranjem u košnice.

Preparat koji se koristi za suzbijanje komaraca registrovan je od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda, saopštavaju iz "Gradske čistoće".

Kako dalje dodaju, preparat je bezbedan po zdravlje i ljudi i životinja, pa sugrađani ne treba da strahuju. Ukoliko im smeta miris preparata, savet je da se udalje od mesta gde se tretman sprovodi i da zatvore prozore, poručuju iz Gradske čistoće.

Bez obizra na napade, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća“ nastavlja i danas akciju suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje na javnim površinama na teritoriji grada Beograda.

Oni ponovo apeluju na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija.

Večeras se zaprašuju omiljena gradska izletišta

Tretman suzbijanja komaraca sprovodiće se večeras od 19 do 24 časa i obuhvatiće lokacije: Novo groblje, Zvezdarska šuma, Šumice, Banjička šuma, Centralno groblje, SP “Jajinci”, Rakovica selo, Lipovica, Ranžirna stanica Železnik, groblje Orlovača, Miljakovačka šuma, Miljakovački izvori, Miljakovac 3, Velika Moštanica, Sunčani breg, Straževica, Kijevo-Topčiderska reka, Košurnjak, Hajd park, Topčiderski park, Banovo brdo 1, Čukarička padina, Banovo brdo, Repište, Julino brdo, Bele vode, Cerak, Cerak vinogradi, Rupčine, Vidikovac, Skojevsko naselje, Kijevo, Petlovo brdo, Železnik 1, Železnik 2, Železnik 3, Resnik 1, Resnik 2.

Suzbijanje odraslih formi komaraca sprovedeno je i sinoć od 20.30 do 24 časa na periferiji Beograda: Sopot – Drlupa, Rogača, Sopot -Dučina, Stojnik, Babe, Parcani, Sopot -Guberevac, Slatina, Sibnica, Sopot-Nemenikuća, Đurinci uz Kosmaj, Barajevo – Boždarevac, Barajevo – Guncati, Barajevo – Glumčevo brdo, Ripanj, Vrčin, podseća beogradski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.