Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Evo gde je prodat najskuplji kvadrat stana u Beogradu

U prvom polugodištu 2023. godine, u Beogradu je ukupno potrošeno 1,7 milijardi evra na nepokretnosti, pri čemu je najveći deo, 1,1 milijarda evra, otišao na kupovinu stanova, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Kada je reč o najvišim cenama za prodaju nepokretnosti u Srbiji u tom istom periodu, najskuplji kvadrat stana prodat je po ceni od 11.475 evra, i to se dogodilo u Beogradu na vodi. Najveći iznos koji je plaćen za jedan stan bio je 2.601.888 evra, takođe u kompleksu Beograd na vodi.

Takođe, treba napomenuti da je najskuplja kuća prodata na Savskom vencu za 4.802.000 evra, a najskuplje parking mesto koštalo je 58.400 evra, takođe u istoj opštini.

Ukupna vrednost prometa na tržištu nepokretnosti u celoj Srbiji u prvom polugodištu 2023. godine iznosila je 3,3 milijarde evra, što je smanjenje od 7,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći udeo u ovom prometu ostvaren je na tržištu nepokretnosti u Beogradu, gde je promet iznosio 1.693 miliona evra, što čini 51odsto ukupnog prometa.

Osim stambenih jedinica, Grad Beograd takođe ima značajan udeo u prometu garažnih prostora (75 odsto), poslovnih prostora (52 odsto) i građevinskog zemljišta (36 odsto).

U prvom polugodištu 2023. godine, najveći deo finansiranja za kupovinu stanova putem kredita zabeležen je u Gradu Beogradu, čineći 22 odsto ukupnog prometa, što je smanjenje u odnosu na isti period prethodne godine.

Najviša cena po kvadratu za stambene jedinice zabeležena je na lokaciji Beograd na vodi, dok je za starije stambene jedinice najviša cena po kvadratu bila 6.000 evra, i to na beogradskoj opštini Stari Grad.

Najskuplji stan prodat u prvom polugodištu 2023. godine bio je novogradnja na Beogradu na vodi, a cena mu je iznosila 2.601.888 evra. Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra, dok je najskuplje garažno mesto koštalo 58.400 evra, takođe na Beogradu na vodi. Najviša cena kvadrata poljoprivrednog zemljišta bila je u Surčinu (Dobanovci) i iznosila je 29,9 evra po kvadratnom metru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.