Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Sprema se novi plan za Knez Mihailovu: Kako će ubuduće izgledati centar prestonice?

Urbanistički zavod Beograda započeo je izradu Plana detaljne regulacije šireg područja uz Кnez Mihailovu ulicu. Cilj izrade Plana je, kako navode, zaštita, očuvanje i unapređenje kulturno-istorijskog nasleđa i u skladu sa tim definisanje pravila uređenja i građenja na tom području.

Izvor: B92 Beograd
Podeli
Foto: Deposiptohotos, florin1961
Foto: Deposiptohotos, florin1961

Navedeni prostor je u najvećem delu obuhvaćen Detaljnim urbanističkim planom područja Кnez Mihailove ulice koji je usvojen 1980. godine. Pretežna planirana namena predstavlja stanovanje sa delatnostima. Glavna pešačka arterija koja je DUP-om dobila najviši komunikacioni rang je upravo Кnez Mihailova ulica u kojoj su planirani najznačajniji gradski sadržaji iz domena kulture, obrazovanja, poslovanja, trgovine i turizma.

Granicom Plana obuhvaćen je deo teritorije Gradske opštine Stari grad, prostor između ulica Кnez Mihailove, Кralja Petra, Uzun Mirkove, Studentski trg, Vase Čarapića, Trga Republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske. Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 17,9 hektara, navodi se na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda.

U nacrtu Plana biće detaljno definisani svi urbanistički parametri za planiranu izgradnju u okviru ovog dela grada, a kako je najavljeno, plan bi uskoro trebalo da bude izložen na javnom uvidu.

Sama Кnez Mihailova ulica nakon izvršene rekonstrukcije 1987. godine postaje nova žiža okupljanja i socijalnih kontakata i jedan od najvrednijih elemenata prestonice.

Uređenje proširene pešačke zone tri decenije kasnije, a prema originalnom projektu i istom estetskom i vizuelnom izrazu doprinelo je da se uravnoteženi urbani ambijent same Кnez Mihailove ulice prelije na celo područje i stvori jedinstvena i prepoznatljiva šira celina.

Područje Кnez Mihailove ulice utvrđeno je za kulturno dobro kao prostorna kulturno-istorijska celina 1964. godine, a za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine.

Proces izrade PDR-a je otpočeo inicijativom Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda upućenom Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je i Investitor izrade Plana, u kojoj je ukazano da je za prostorno kulturno istorijsku celinu "Područje Кnez Mihailove ulice" potrebno definisati novi planski dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu