Čačak - Društvo - B92 Lokal

Pokretni mamograf stiže u čačanski Dom zdravlja

Pokretni mamograf stigao je u dvorište čačanskog Doma zdravlja i radiće od 4. pa sve do 15. decembra, ovoga puta u organizaciji Instituta za Javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut.

Izvor: Tanjug Čačak
Podeli
Ilustracija/Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Direktor Doma zdravlja u Čačku Aleksandar Pajović istakao je i ovoga puta značaj prevencije i rane dijagnostike u lečenju bolesti i dodao da je u prethodnom periodu u Čačku na mamografu pregledano 2.800 žena.

"Ultrazvučni pregledi odnose se na žene od 45 do 60 godina, zdrave osobe koje nemaju tegobe, a mogu se javiti i osobe od 40 godina ukoliko imaju takozvanu pozitivnu porodičnu anamnezu, odnosno ukoliko je neko u njihovoj porodici imao karcinom", rekao je Pajović.

Pregledi će se raditi od 9 do 17 časova, tu će biti rendgen tehničari iz bolnice, zatim će radiolozi tumačiti te snimke koji će kasnije biti dostavljeni ženama, rekao je on.

Ove nedelje u Domu zdravlja u Čačku radiće se ponovo preventivni pregledi za muškarce i žene što je u prethodnom periodu dalo odlične rezultate.

"Ultrazvučni pregledi radiće se u nedelju od 8 do 16 časova, za ženske osobe starije od 40 godina, naše sugrađanke nema razloga da se prijavljuju, potrebno je samo da dođu i biće pregledane, bez obzira da li im je zdravstvena knjižica overena ili ne. Takođe, radićemo i uzorkovanje krvi za PSA test za muškarce starije od 49 godina”, rekao je Pajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.