Čačak - Društvo - B92 Lokal

Ruše se zapušteni objekti u strogom centru Čačka – ovo je razlog FOTO

Jedan od retkih gradova u Srbiji koji se može pohvaliti da u samom centru ima pravo arheološko blago svakako je Čačak u kom su sedamdesetih godina sasvim slučajno otkrivene Rimske terme koje datiraju još iz III veka.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Tokom prethodnog perioda urađena je njihova konzervacija, a sada se u sklopu projekta Čačak - prestonica kulture Srbije 2023 vrši i parterno uređenje prilaza do Rimskih termi.

Nakon reševanja imovinsko-pravnih odnosa započeto je rušenje objekata koji se nalaze pored Riskih termi. Sve radove će pratitit arheološki nadzor za koji su zaduženi Narodni muzej Čačak i Zavod za zaštitu spomenika . Za ove namene, grad Čačak je obezbedio pet miliona dinara.

"Javno preuzeće "Gradac" će pružiti maksimalnu podršku u realizaciji ove aktivnosti. Nastavljamo sa uređivanjem javnih površina u našem gradu, na zadovoljstvo svih naših sugrađana, ali i sve većeg broja turista koji posećuju naš grad", rečeno je u ovom JP.

Foto: RINA
Foto: RINA

Grad na Moravi baštini izuzetno bogato rimsko nasleđe, jer je Čačak u to vreme bio istočna oblast rimske provincije Dalmacije na samoj granici sa Gornjom Mezijom. Ostaci Rimskog carstva vidljivi su i danas i to u samom centru grada, gde su pre pola veka sasvim slučajno otkrivena javna kupatila sa bojlerom i zagrejanim podom i zidovima, a koja su koristili Rimljani, muškarci, žene, ali i robovi što je u to vreme bio poseban kuriozitet.

"Rimljani su iza sebe ostavili tragove na kojima sva pokolenja mogu mnogo da nauče. Terme su izgrađene krajem III i početkom IV veka i jasno pokazuju na kom je stepenu razvoja bila njihova civilizacija. Kako su osvajali teritorije prva građevina koju su pravili bile su terme ili javna kupatila. Ove u Čačku spadaju u one manje, balneum, koji se prostire na oko 500 kvadratnih metara. Terme su se sastojale od osam prostorija koje su orijentisane pravcem istok – zapad. Očuvani deo ima dimenzije 22, 60 h 18, 45 metara", izjavila je za RINU arheolog Narodnog muzeja u Čačku, Aleksandra Gojgić.

Danas su Rimske terme uvrštene u turističku ponudu Grada Čačka, a ovo arheološko nalazište otvoreno je za posetioce. Opremljen je plato i ugrađen video nadzor, a u planu je izgradnja pasarele. Video nadzor bio je neophodan jer su građani iz obližnje zgrade bacali smeće kroz prozor upravo na ovo istorijsko mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.