Čačak - Hronika - B92 Lokal

Teška sudbina Tomislava sa Kosova: Pomoć mu je preko potrebna FOTO

Crna sudbina kao i crnina koju nosi nadvila se nad nadiničarom Tomislavom Filićem koji je ostao bez svega što je imao. Poreklom sa Kosova i Metohije svoj spas od najezde Albanaca pronašao je u pitomom selu Mršinci kod Čačka, ali i tu su ga dočekali mnogi problemi.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Dole na Kosovu u Dragovcu, smo imali kuću i ne bi je nikad ni napustili da Albanci nisu došli i zapalili nam dom. Nismo imali kuda, sve je spaljeno do temelja. Jedva smo žive glave izvukli. Nisam stigao ni ocu dole da podignem spomenik", započinje za RINU svoju priču ovaj napaćeni čovek.

Foto: RINA
Foto: RINA

Skućio se koliko toliko u selu Mršinci pre 12 godina, jedini izvor prihoda mu je rad u nadnici ali Tomislav se ne žali nego grabi da zaradi svak dinar dok traju sezonski radovi. Kao da nije bilo dovoljno muke koja ga je snašla od ljudske ruke, ovog čoveka nije zaobišla još jedna nevolja kada mu je ovog leta jak grad uništio kućicu koju je, koliko-toliko, svojim težačkim radom uspeo da sredi.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Sve sam 'skockao', sredio zidove rigipsom. Međutim, zbog nevremena krov je potpuno izbušen, kao rafalnom puškom. Krenuo je da prokišnjava i obrušio mi se plafon skroz. Krenula je i vlaga koju takođe ne mogu da rešim. Strahujem da će me zatrpati kad zaspim, ne znam kako ću zazimiti u ovoj kući", dodaje Tomislav.

Sa teškim suzama u očima ovaj namučeni čovek otkriva nam i da su ga pre mesec dana zadesila dva smrtna slučaja u samo deset dana. Pa bi se svako na njegovom mestu upitao - dokle više ta zla kob nad njegovim leđima.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Sada u avgustu, u deset dana preminuli su mi majka 11-og i snaja 18-og, ostao sam da živim sam. Nadničio sam kako bih isplatio dve sahrane koje su me koštale preko tri hiljade evra. Međutim, taman što sam to isplatio, nametnula se i nova muka jer mi se kuća nakon nevremena raspada, priča Filić svoju tešku sudbinu.

On dodaje da hoće, može i želi da radi, ali uz nadnicu jedva može da pokrije osnovne životne troškove i stoga teška srca, ali mora da zamoli ukoliko ima dobrih ljudi samo da mu pomognu koliko mogu, da bar sredi krov koji prokišnjava.

Ukoliko možete i želite da pomognete Tomislavu koji je već jednom izgubio sve što je imao, to možete učiniti uplatom na broj tekućeg računa: 200-132238189-32

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.